Katar’ın stabil notu S&P tarafından onaylandı

12 Mayıs 2019

S&P Global değerlendirme şirketi Katar’ın ülke puanını stabil olarak teyit etti ve ekonominin temel gücü olarak devlet varlıklarının konumunu koruyacağını belirtti.

Değerlendirme kuruluşu dün yayınlanan raporda 2021 yılında hidro-karbon ürünleri fiyatlarının daha düşük olacağı varsayımı altında 2019-2022 döneminde Katar’ın büyüme oranını %2.8, cari fazlasının GDP’ye oranını ise ortalama %4.5 olarak tahmin ettiklerini belirtti.

Anılan kuruluş, yerleşik olmayan kişilerin Katar’a sıcak para getirmesinin finansal piyasalara güvenin arttığını göstermekte olduğunu ancak kısa dönemli para girişinin ülkenin dış likidite pozisyonunu bozduğunu iletti.
Söz konusu rapor, alt yapı yatırımlarına yönelik devlet yatırım programının Arap ülkeleri tarafından uygulanan blokajın olumsuz etkilerini bertaraf edecek şekilde ekonomiye destek olduğunu, politik ve sosyal bakımdan yurtiçi istikrarın devam etmeninin belendiğini ifade etti.

S&P, stabil görünümün; Katar’ın, 2017 Haziran ayında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır, Libya ve Yemen tarafından başlatılan kuşatmanın ekonomik ve finansal etkilerini bertaraf edeceğine inançlarını gösterdiğini ve Katar’ın makroekonomik politikalarının, 2019-2022 döneminde mali ve dış fazla verilmesi hususunda başarılı olacağını düşündüklerini belirtti.

Diğer taraftan, kuşatmanın öngörülemeyen ve daha büyük sermaye çıkışı ve beklenmedik mali sonuçları olan başka olaylara yol açması ve Katar’ın mali açıdan telefi edemeyeceği şoklar olması durumunda negatif bir reyting alabileceğini ekledi.

S&P Katar otoritelerinin blokajın etkilerini telafi edecek kaynaklara sahip olduğunu ve 2019-2022 döneminde fazla vermeye devam edeceğini belirtti. Ayrıca, Katar bankalarının Katar Merkez Bankası ve diğer kamu kurumların (Katar Yatırım Otoritesi) tarafından gerçekleştirilen 40 milyar dolar tutarındaki likidite enjeksiyonu sonrasında ilave bir yardıma ihtiyaç duymayacağının düşünüldüğünü ekledi.

Anılan kuruluş, büyümenin 2019-2022 arasında %2-2.5 aralığında kalmasını beklediklerini belirtti.
Doğalgaz satışlarının büyük kısmının Asya ülkelerine yapılmasından dolayı, blokajın Katar’ın dış performansı üzerindeki etkisinin sınırlı düzeyde kaldığını belirtti. BAE’nin ise hala Katar ihracatı içinde %4 paya sahip olduğu, bu rakamın Dolphin boru hattından sağlanan doğalgaz ihracatını da kapsadığını ve bu ihracat işleminin blokajdan eklenmesini beklemediklerini ekledi.

S&P, 2018 yılı cari fazlanın GDP’ye oranının %8.8 olmasının beklendiğini belirtti. 2017 yılında %3.8 olan bu rakamdaki artışın sebebi olarak Katar’ın ihracatının büyük kısmını oluşturan hidro-karbon ürünleri fiyatlarındaki artış gösterildi. Orta vadede %4.5 oranında cari hesap fazlası beklediklerini açıkladı.
 
Kaynak: The Peninsula Business (12.5.2019)
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği