Türkiye Katar’a askeri insansız hava aracı teslimatı için anlaşma imzaladı

11 Şubat 2019

Katar Silahlı Kuvvetleri ve Türk firması Baykar Makine tarafından Dimdex 2018 fuarı esnasında imzalanan anlaşma çerçevesinde; Türkiye, Katar’a 6 adet Bayraktar TB2 askeri insansız hava aracı ve kontrol istasyonu ile bunlara ilişkin teknik ve lojistik araçlarını teslim etmeye hazırlanmaktadır.
 
Söz konusu 6 insansız hava aracı ve kontrol istasyonu üretim testleri de tamamlanmış olarak teslimata hazır halde bulunmaktadır. Bahsekonu anlaşma çerçevesinde 55 Katarlı personel TB2 araçlarının kullanımı konusunda Baykar mühendisleri ve uzmanları tarafından Türkiye’de verilen eğitimi tamamlamış durumdadır. Dört aylık eğitimin sonunda mezun olan Katarlı personel arasında insansız hava aracı komutanı, bakım onarım personeli ve TB2 işlevlerini yerine getirmekte görevli diğer kişiler yer almaktadır.
 
Anılan eğitimin mezuniyet töreninde söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Türkiye’nin savunma sanayi konusundaki üretiminin son 15 yıl içinde %65 artış gösterdiğini belirtmiştir.
 
İki ülke arasındaki söz konusu anlaşma çerçevesinde Baykar Makine uçuş sistemleri konusunda Katarlı partnerine 2 yıl süresince teknik ve lojistik destek sağlama garantisi vermiş bulunmaktadır.
 
Kaynak: The Gulf Times (9.2.2019)
Yayınlayan: Doha Ticaret Müşavirliği