Kosova Devlet Kasasına Yaklaşık 100 Milyon Avro Daha Az Gelir

10 Ağustos 2020

Kosova Devlet Kasasına Yaklaşık 100 Milyon Avro Daha Az Gelir
Kosova bütçesine en çok katkıda bulunan Kosova Gümrüğü ve Kosova Vergi İdaresi’nin yetkililerine göre, COVID-19 salgınının bir sonucu olarak, Kosova'nın altı ay içindeki devlet bütçesi, geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse 100 milyon Avro daha az gelir elde etti. Gelirlerdeki düşüşün nedeni, Kosova Hükümeti'nin korona virüs salgının yayılmasını önlemek için aldığı ekonomik faaliyetler üzerindeki kısıtlamalar, vergi yükümlülüklerinin silinmesi ve ertelenmesi gibi tedbirler ve diğer tedbirler sonucunda geldi. Kosova Gümrükleri, yaklaşık 75 milyon Avro daha az gümrük geliri tahsil etti.
Kosova Gümrükleri Sözcüsü Adriatik Stavileci, Hür Avrupa Radyosuna verdiği demeçte, Ocak-Temmuz döneminde gelirlerde 74 milyon Avro değerine bir düşüş kaydedildiğini söyledi.
Stavileci "Ocak-Temmuz döneminde vergiler geçen yıla göre yüzde 11,7 azaldı. Geçen yıl, gelirler 636 milyon Avro değerinde ilen , bu yıl 568 milyon Avro değerinde kaydedildi. Düşüşün nedenleri arasında bazı ürünlerin ithalatındaki düşüşün yanı sıra uluslararası petrol fiyat değişimlerindeki düşüş de etkili oldu" ifadelerini kullandı.
Kosova Vergi Dairesi ise 23 milyon Avro daha az vergi geliri kaydetti. Kosova Vergi Dairesi Genel Müdürü Ilir Murtezaj, 7 Ağustos Cuma günü, bu kurumun verilerinin sunumu sırasında, 2020 yılında bu kurum tarafından toplanan gelirin 23 milyon Avro'dan daha az olduğunu duyurdu. ATK verilerine göre 2019'un ilk yarısında Kosova'daki vergi gelirleri 239,5 milyon Avro iken, 2020'nin aynı döneminde 215,9 milyon Avro tahsil edildi.
 
Kaynak:          Evropa e Lire haber sitesi https://www.evropaelire.org/a/atk-doganat-e-kosoves-me-pak-te-hyra-/30773930.html
Yayımlayan:   Priştine Ticaret Müşavirliği