Kosova’nın Simge Yapılarından “Grand Hotel” Stratejik Yatırımlar Yasası Kapsamında Yeniden Özelleştirilecek

16 Kasım 2020

Kosova’nın Simge Yapılarından “Grand Hotel” Stratejik Yatırımlar Yasası Kapsamında Yeniden Özelleştirilecek
 
Kosova Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanlığı sosyal bir girişim olan “Grand Hotel”in yeniden özelleştirilmesi sürecini başlatmıştır. Bu özelleştirme girişiminin Stratejik Yatırımlar Yasası kapsamında gerçekleşmesi beklenmektedir.
Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Vesel Krasniqi Özgür Europa e Lire Radyosuna verdiği demeçte, bu süreçle ilgilenen üç yatırımcı olduğunu ve kurulan bakanlıklar arası komisyonun bu yatırımcıları incelediğini ifade ederek, yatırımcıların proje başvurularını değerlendirmek üzere bir operasyonel grubun oluşturulacağını aktarmıştır.
“Grand Hotel” 2006 yılında sekizinci özelleştirme dalgasında NTP “ UNIO COMMERCE” firması sahibi Zylqif Berisha tarafından satın alınmıştır. Kosova Özelleştirme Ajansı oteli yaklaşık 8 milyon Avro’ya özelleştirmiş olup, sözleşmeye göre ilgili satın alıcı 20 milyon Avro’nun üzerinde yatırım yapmayı ve 570 kişiye istihdam sağlamayı taahhüt etmiştir.  Ancak daha sonra Kosova Özelleştirme Ajansı (Agjencia Kosovare e Privatizimit - AKP), alıcının taahhütlerini yerine getirmediğini tespit etmiş ve bu durum alıcı ile AKP arasında karşılıklı davaların açılmasına yol açmıştır. Birçok davanın ardından, 2012 yılında otel AKP idaresine iade edilmiştir.
NTP “ UNIO COMMERCE” firmasının temsilcisi Armend Berisha, Radio Free Europe'a "Grand Hotel" ile ilgili olarak dava açtıklarını, şirketlerinin alışa ilişkin AKP’ye ödemeleri gerçekleştirdiğini, ilave yatırımlar yaptıklarını ve AKP’nin herhangi bir iadeyi gerçekleştirmediğini belirtmiştir. İlgili temsilci ayrıca hiç kimsenin bu teşebbüs için özelleştirme veya herhangi bir işlem yapma hakkına sahip olmadığını, Kosova'daki mahkemelerde tüm imkânları tükettikten sonra, uluslararası tahkim ile devam edeceklerini belirtmiştir.

Kaynak:          Telegrafi haber sitesi https://telegrafi.com/hotel-grand-serish-ne-privatizim-permes-ligjit-per-investime-strategjike/
Yayımlayan:   Priştine Ticaret Müşavirliği