Kuzey Makedonya Güneş Enerjisi ihaleleri başladı.

11 Haziran 2019
KMC Hükümeti Güneş Enerjisi ihalesi açmıştır. İhale, Sveti Nikole (Azambegovo’da) ve Makedonski Brod (Manastirec) şehirlerinde bulunan güneş enerjisine uygun devlet arazilerini içermekte olup toplam kurulu gücü 35 MW’tır. Söz konusu kapasitenin 10 MW’ı Makedonski Brod, 25 MW’ı ise Sveti Nikole şehrinde olacaktır. İhaleye konu olan kapasitenin 1 – 10 MW’lık parsellere ayrılarak büyük ve küçük yatırımcılara tahsis edilmesi öngörülmüştür.
Ülke genelinde hükümetin toplam 200 MW’lık güneş enerjisi üretimi için güneş santralleri kurulumuna tahsis etmiş olduğu parseller bulunmakta olup bu açılan ilk ihaledir. Söz konusu santrallere ilişkin altyapı ve imar işleri hükümet tarafından sağlanacak olup, yıllık 4 milyon Avro da bütçeden kaynak ayrılmıştır. 
Söz konusu santrallerde üretilecek olan 35 MW’lık elektrik enerjisinin bahsekonu iki şehrin elektrik ihtiyacını karşılaması öngörülmektedir. Yapılan hesaplamalara göre üretilen bir MW’lık elektrik enerjisiyle ortalama 1.000 hanenin elektrik ihtiyacının karşılanabileceği öngörülmektedir.
KMC Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sn. Koço Anguşev, ihale şartlarına ilişkin açıklamasında, devletten en düşük teşvik talebinde bulunacak olan şirketin parselleri işletmeye hak kazanacağını belirtmiştir. Arazileri işletmeye hak kazanan şirketlerin inşaat izni almaları için detaylı rapor ile esas proje sunmaları gerekmektedir. Bu santrallerden elde edilecek elektrik enerjisinin önümüzdeki yıl bahar aylarında sisteme dahil edilmesi beklenmektedir. Yapılan açıklamaya göre KMC elektrik dağıtım şirketi EVN ile ağ bağlantı fiyatı konusunda da anlaşmaya varıldığını ve söz konusu ücretin bağlantı başına 20.000-30.000 avro arasında olacağı belirtilmiştir. 
 
İlgili Kurum: Ekonomi Bakanlığı
 
İrtibat: Janeta Petrova ve İsmail Luma
            Tel: 00389 2 30 93 426
            E-posta: zaneta.petrova@economy.gov.mk , ismail.luma@economy.gov.mk
 
Son Başvuru Tarihi: 21.08.2019 saat 10:00
 
Adres: Ul. Jurij Gagarin No.15, Üsküp