Rusya’da Yabancılara Çifte Vatandaşlık Gündemde

16 Mayıs 2019

Rusya’da devlet ülkeye daha fazla kalifiye yabancı iş gücü çekebilmek için girişimlerini sürdürüyor. Yüksek kalifiye yabancılara çifte vatandaşlık hakkı tanınması ve yabancılar için yasal maaş sınırının indirilmesi gündemde.
 
Kommersant gazetesinin haberine göre, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, kalifiye yabancı çalışanlar için yasal maaş sınırının aşağı çekilmesini teklif ediyor.
 
Rusya’da bugün yasalar uyarınca yabancı profesyoneller için en düşük maaş sınırı, özel ekonomi bölgelerinde 58 bin ruble (895 dolar), bilim alanında 83 bin ruble (bin 280 dolar), diğer sektörlerde 167 bin ruble (2 bin 570 dolar).
 
Yüksek kalifiye yabancı profesyoneller Rusya’da çalışma izni için kotaya tabi tutulmazken, üç yıl süreliğine çalışma izni sahibi olabiliyor, kendileri ve aile bireyleri için oturum izni alabiliyor.
 
Rusya’da 2018 yılında bu şartlarda 28 bin 200 yabancı ülke vatandaşına çalışma izni verildiği belirtiliyor.
 
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, maaş sınırını düşürerek, daha fazla yabancı profesyonelin işe alınmasını sağlamayı amaçlıyor.
 
Yabancı profesyonellerin online mülakat yoluyla işe alımlarının da önünün açılması teklif ediliyor.
 
Bakanlık ayrıca, yüksek kalifiye yabancı çalışanlara ve Rusya’daki üniversitelerden mezun olan yabancılara, basitleştirilmiş prosedürle ve kendi vatandaşlıklarından çıkmaları gerekmeden Rusya vatandaşlığı hakkı tanınmasını da teklif ediyor.
 
Rusya’ya uzun süreliğine gelen yabancıların sayısı 2018 yılında Sovyetler Birliği sonrası en düşük seviyeye geriledi.
 
Rusya’ya geçen sene 124 bin 900 yabancı göçmen gelirken, bu rakam 2017 yılına göre yüzde 4 düşük.
 
Rusya’dan yurt dışına göç eden Rusya vatandaşlarının sayısı ise 2018’de yüzde 16,9 arttı.

Kaynak: turkrus.com
Yayımlayan: Novorossisk Ticaret Ataşeliği