Çekler Yunus Emre Termik Santralinin Satışını Dört Gözle Bekliyor

23 Ocak 2019

PRAG Çek İhracat Bankası (CEB) İhracat Güvencesi Sigorta Şirketi (EGAP) ile işbirliği içinde zor bir görevle karşı karşıya. Bu yıl belki de, yerli ihracat tarihindeki en büyük sorun çözülmeli.
Naksan Türk Holding için Ostrava merkezli Vítkovice firması Jan Světlík firması tarafından yaptırılan Adularya kahverengi-kömür santralini ilgilendiriyor. Çek devletine ait olan ihracat bankası, santrali kurmak için yaklaşık 11,7 milyar  kron  fon sağladı.

CEB Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Jaroslav Výborný; "Adularya bizim için en önemli önceliktir. EGAP ile işbirliği içinde projeyi Çek devleti üzerindeki en az zarar edecek şekilde satmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Bu bağlamda, Banka uygun satış koşulları ve ayrıca alıcılar için gayret gösteriyor  "dedi.  Ocak ayının sonunda, Çek Cumhuriyeti'nin satıştan ne kadar gelir elde edeceği belli olabilir. 29 Ocak, enerji santrali, kömür madeni ve işletme ruhsatı için son teklif verme tarihi.

İhale, Türkiye Yönetim Fonu TMSF tarafından yönetilmektedir. Bu, Çek Mevduatı Sigorta Fonu ile eski konsolidasyon kuruluşunun bir birleşimidir. TMSF, tesisin değerini 1.4 milyar TL olarak tahmin ediyor (yaklaşık 5.86 milyar kron). Bu gelirden, Çek devleti tatmin olacak. Tek alacaklı olarak CEB. LN'nin verdiği bilgilere göre, vergi ve diğer masraflar eklendiğinde teklifin Türkiye’den 8 milyar CZK civarında olması gerekiyor