Yeşil Teknoloji: Çekler Plastik Atıkları Petrole Dönüştürüyor

02 Temmuz 2020

Yeşil teknoloji: Çekler plastik atıkları petrole dönüştürüyor
Çek başlangıç şirketi Plastoil Europe, sıradan plastik atıkların çoğunu petrole dönüştürebilen geri dönüşüm teknolojisi geliştirdi. Şirketin ilk tamamen işlevsel mobil birimi - yapımda sekiz yıldan fazla bir süre önce - yakın zamanda açıklandı ve bu yıl piyasaya sürülecek. Optimus, şirket plastik atıkları petrole dönüştürmek için mobil teknolojisini çağırdığı için, "termal depolimerizasyon" kimyasal süreci yoluyla çalışmaktadır.

Esasen, yoğun ısı, reforme edilen ve sentetik bir sıvı forma geri damıtılan plastik polimerleri ayrıştırır - bu tür ürünleri petrol ürünlerinden üretmek için kullanılan orijinal işlemi tersine çevirir.

Plastoil Europe CEO'su Petr Kalianko, Optimus mobil ünitesinin son açılışında Çek Televizyonu sürecinin temellerini gösterdi ve açıkladı:
Buharlaşan kaplarda, sıvılaştırılmış plastik buharlaşır ve yoğunlaşır. Dışarı akar ve yaklaşık 100 santigrat dereceye kadar soğur ve daha sonra kullanım için uygundur. ”

Optimus, örneğin, PVC ve PET şişeleri, kullanılmış yoğurt kaplarını, polistiren gıda ambalajlarını ve plastik alışveriş poşetlerini işleyebilir - her gün sarı renkli geri dönüşüm kutularında çevreye duyarlı tüketiciler.

Elde edilen yağ, endüstride doğrudan - örneğin, petrokimya, rafineri, güç ve nakliye endüstrilerinde - ekolojik bir yakıt veya geri dönüştürülmüş plastikte kullanılabilir. Projede danışman olan kimya mühendisi Lubomír Lukač şöyle açıklıyor:
Bu ürün ile petrolden yapılmış ürün arasında fark yoktur. Bu, benzin veya dizel yakıtla sonuçlanabileceği anlamına gelir. Plastiklere gelince, temelde saf polietilen, saf polipropilen, saf polistiren içinde son bulur. ”

On yıl önce, Optimus laboratuvar prototipi sadece 2 kilo kapasiteye sahipti. 2012 yılında piyasaya sürülen ilk test birimi günde 200 kilo kapasiteye sahipti. Yıllar boyunca genel verimliliği artırmak için çalıştıktan sonra, yine on kat daha fazladır.

Optimus, 1 kg'lık plastik sınıflandırılmış malzemeyi maksimum 1kWh tüketim ile 1 litre kaliteli hammadde - yağa güvenilir bir şekilde dönüştürür. Proje yöneticisi Eduard Wipplinger Çek Televizyonu'na şunları söyledi:

Eduard Wipplinger, fotoğraf: Çek Televizyonu Eduard Wipplinger, fotoğraf: Çek Televizyonu
“Potansiyel müşterilerin çoğu atık şirketleri veya belediye şirketleri ve atık yönetimi operatörleridir. Ancak, atıkları kaynaklara dönüştürmek için fırsat arayan bağımsız yatırımcı müşteriler de var. ”

Dahası, Optimus kendi ISO konteynerinde (nakliye ve kamyon taşımacılığını kolaylaştırmak için) bulunur ve üretim ölçeğini artırmak için birden fazla cihaza (modüller) kolayca bağlanır.

Bunların hepsi son derece önemlidir. Bazı tahminlere göre, 2050 yılına kadar plastik ürünleri - şişeleri, çantaları ve tek kullanımlık bardakları - atma hızımızda, okyanusta balıktan daha fazla plastik olacak.