Çekya Virüsün Ekonomik Etkileri İle Mücadelede Avrupanın En Büyük 3. Teşvik Paketini Açıkladı

03 Nisan 2020

Uluslararası Para Fonu'na göre, Çek Cumhuriyeti şimdiye kadar GSYİH'nın yüzde 18'i kadar bir miktar ayırdı ve Avrupa'daki en büyük üçüncü miktar olan koronavirüs krizinin etkilerini ele aldı.

GSYİH ile orantılı olarak, sadece Almanya ve İtalya daha büyük teşvik paketlerini onayladı. Berlin, Almanya'nın GSYİH'sının yüzde 28,5'ine ulaşan salgının etkisine yardımcı olmak için neredeyse 1 trilyon € ayırırken, İtalya da GSYİH'sının yüzde 21'ine karşılık gelen bir teşvik paketini onayladı.

Çek hükümeti ekonomiyi artırmak için GSYİH'sının yüzde 18'ini oluşturan mali desteği kabul etmesine rağmen, her iki ekonomi de birbirine bağlı olduğundan Çek Cumhuriyeti de Alman teşvik paketinden faydalanacak.

Çek teşvik paketinin önemli bir kısmı, çalışanlarına maaş ödemeye devam edebilmeleri için koronavirüs önleyici tedbirlerden etkilenen işverenlere katkıları içerecektir.

Çek hükümeti Salı öğleden sonra 6 Nisan'dan itibaren kısıtlamalar ve kurzarbeit sisteminin tanıtılmasıyla işlerini kapatmak zorunda kalan herkes için tek seferlik 25.000 CZK desteğini onayladı.

“Üçüncü çeyrekte ekonomiyi canlandırmaya başlayacağız, bu yüzden yeni bir devlet bütçesi belirledim. Salgın daha uzun sürerse, bütçeyi tekrar değiştirmek zorunda kalacağım, ”dedi Maliye Bakanı Alena Schillerová.

Birçok Avrupa ülkesi salgının ekonomik etkisiyle mücadele ederken, Avrupa Parlamentosu 37 milyar € değerinde mali desteği onayladı. Çek Cumhuriyeti bu paketten 1,2 milyar € almalıdır.

Avrupalı ​​liderler, birçok üye ülke için AB paketinde yeni para olmadığını belirtiyorlar. Başbakan Andrej Babiš, finansal desteğin temelde Avrupa yapısal fonlarında kalan miktar olduğunu ve Çek Cumhuriyeti'nin zaten bu paraya hak kazandığını söyledi.

Ancak diğer milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu'nun bu kullanılmayan parayı mümkün olan en kısa sürede elde etmeyi kolaylaştırdığını belirtiyor.