Prag'da Gelecek 10 Yılda Yapılacak Konut Projeleri

06 Aralık 2019

Girişimci Dusan Kunovsky'nin geliştirme grubu olan Central Group, Prag'da yaklaşık 2.200 daireli yeni bir bölge inşa edecek. Ruzyne Havaalanı yakınlarındaki eski sanayi kompleksinin yeniden inşasına yaklaşık 13 milyar CZK yatırım yapılacak.
Konutlara ek olarak, maliyeti 100 milyon civarında dört anaokulu inşa edilecek. Spor kompleksi olan bir ilkokulun inşası ve bir halk meydanı yapılması da düşünülüyor.
 
Tesislerin yeniden inşası, önümüzdeki on yılda başkentte başlayacak ve konut krizini hafifletebilecek diğer büyük konut projelerinden biri olarak görülüyor.
 
Prag şu anda yetersiz inşaat nedeniyle konut sıkıntısı yaşamaktadır. Bu yılki Mimarlık ve Kalkınma Derneği tarafından yapılan çalışma sonucunda, 2030'da Prag'da 50.000 civarında daire ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Stratejik plana göre, kentin yılda yaklaşık altı bin yeni daire inşa edilmesi gerekiyor. 2010'dan bu yana yıllık ortalama dört bin daire inşa edilmeye başlandı. Konut eksikliği, emlak fiyatlarındaki ve kiralardaki keskin artışa yansımaktadır. Bu durum daha büyük şehir merkezindeki eski sanayi bölgelerinin sahasında büyük oyuncuların planladığı yeni yerleşim alanlarının inşasıyla değiştirilebilir.
 
İlki, büyük olasılıkla Smichov’taki eski yük istasyonunu alanında gelecek yılın başlarında başlayacak. Sekyra Grubu, yaklaşık 3.300 kişi için ofisler, dükkanlar ve daireler içerecek ve yaklaşık 15 milyar CZK değerinde yeni yerleşim alanları inşa etmeyi planlıyor. Girişimci Ludek Sekyra'nın desteklediği aynı şirketin, Prag'da inşa etmeyi planladığı iki büyük alanı daha var. Biri Karlin'deki Rohan Adası. Burada gelecek sene ofis ve yüzlerce daire inşa etmeye başlayacak. Ayrıca eski yük istasyonu Zizkov'daki toprağın büyük bir kısmına sahip. Ayrıca önümüzdeki on yılda orada yeni yerleşim alanları inşa etmek istiyor.
Bu alandaki arazinin bir kısmı, gelecek yıl ideal olarak yaklaşık dört bin kişi için Park Bölgesi projesini inşa etmeye başlamak isteyen merkezi bir gruba ait. Çok uzak olmayan bir yerde, Olsany Mezarlıkları'nın yakınındaki eski Zizkov Telecom sitesinde, dünyaca ünlü mimar Eva Jiricna tarafından tasarlanan bir projede bin dairenin daha inşa edilmesini düşünülüyor.
 
Holesovice'de, özellikle Bubny-Zatory bölgesinde, 25.000 kişilik evler inşa edilecek. Bu alanın çoğu milyarder Radovan Vitek'in TÜFE Mülkiyet Grubu'na ait. Dairelerin yanı sıra ofisler de inşa edilecek.
 
Milyarlarca Kronluk projeler önümüzdeki yıllarda başlasa da, tamamlanması 10 yıldan fazla sürebilir. Bubny'deki yukarıda belirtilen bölgenin, tüm binaları 2040 yılına kadar tamamlaması bekleniyor.