Fas: Enerji Tüketen Cihazlarda Etiketleme Zorunluluğu

25 Mart 2021

Fas basınında yayımlanan haberlere göre, Fas Enerji, Madenler ve Çevre Bakanlığı tarafından, son dönemde Hükümet Konseyi tarafından onaylanan 2.20.716 sayılı kararname tasarısı, Fas'ta enerji tüketiminin daha fazla rasyonelleştirilmesine yönelik olduğu açıklandı. Bakanlığa göre, satışa sunulan elektrik, doğalgaz, sıvı veya gaz halindeki petrol ürünleri, kömür veya yenilenebilir enerjilerle çalışan cihaz ve ekipmanların asgari enerji performansına ilişkin kararname sayesinde, vatandaşların, alım sırasında bu ürünlerle ilgili enerji tüketim seviyesi açısından tercih yapmasında kolaylık sağlanacaktır.

Kararname tasarısına göre, Fas'a ithal edilen ve ülkede doğrudan ya da çevrimiçi satılan enerji cihazları ve ekipmanlarında asgari enerji performansı ve yürürlükteki standartlara uyum aranacak ve tüm ilgili cihazların enerji tüketimi seviyesi gösterilecek şekilde etiketlenmesi gerekmektedir. Kararnamede yer verilen etiketlemenin, ürün üzerinde veya ürün üzerinde mümkün değilse ambalajda bulunması gerektiği belirtildi.

Bu bağlamda, kararname tasarısında enerji cihazları ve ekipmanlarının üretimi ya da distribütörlüğünde, üreticiler, ithalatçılar ve distribütörler tarafından yerine getirilmesi gereken asgari enerji performansı ve etiketleme düzenlemelerine yer verilmiştir. Bahsi geçen Bakanlık ile birlikte Fas Sanayi, Ticaret, Yeşil ve Dijital Ekonomi Bakanlığı tarafından hem yerel piyasada hem de ithalat sırasında bu yeni uygulamaya ilişkin kontrol yapılması öngörülmektedir.

Kaynak: http://mapecology.ma/actualites/projet-de-decret-2-20-716-contribuera-a-rationaliser-consommation-energetique/
Yayınlayan: Rabat Ticaret Müşavirliği