Fas: Maghreb-Europe Doğalgaz Boru Hattından Kaynaklı Gelirler Düştü

12 Mayıs 2021

Fas Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresinin açıkladığı rakamlara göre, 2020 yılında ülkenin Cezayir’den gelip Fas üzerinden geçen ve Avrupa’ya giden “Maghreb-Europe Doğalgaz Boru Hattı”ndan kaynaklı gelirleri %55 oranında düşüş göstererek 51 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. Koronavirüs salgınından kaynaklı doğalgaz satışlarındaki düşüş, hidrokarbon fiyatlarındaki düşüş ve uluslararası piyasadaki az talep ve fazla arz, geçiş hakkı olarak elde edilen gelirlerin düşüşünün en önemli nedenleri olarak vurgulandı.

2020 yılında Cezayir’in en önemli müşterisi olan İspanya ve İtalya’dan gelen talep düşüşünden dolayı boru hattından geçen gaz ihracatı azalış gösterdi. 2002 yılında hizmete giren Maghreb-Europe Doğalgaz Boru Hattı, her yıl yaklaşık 12 milyar metreküp Cezayir gazını Fas üzerinden Avrupa'ya taşımaktadır. Doğalgaz boru hattına ilişkin sözleşme 2021 yılında sona erecektir. Sözleşmenin yenilenmesi için Cezayir ve ilgili diğer tarafların müzakere temesi gerekecektir.

Kaynak: https://moroccomail.fr/2021/05/06/transport-du-gaz-algerien-vers-leurope-les-revenus-du-maroc-ont-baisse-de-55-en-2020/
Yayınlayan: Rabat Ticaret Müşavirliği