Bombardier SE A220 Jet Programında Kalan Hisselerini Airbus Şirketine Devretti

14 Şubat 2020

Financial Post gazetesinde yayımlanan 13 Şubat 2020 tarihli haberde, Kanadalı Bombardier şirketinin eski adı CSeries olan SE A220 jet programındaki kalan hisselerini Airbus şirketine devrederek ticari havacılık sektöründen çekildiği ve tren donanımı birimini de Alstom’un yaklaşık 7,6 milyar Dolara satın almak üzere olduğu ifade edilmektedir. Montreal merkezli Bombardier şirketi yalnızca özel jet birimini elinde tutmayı ve diğer birimlerini elden çıkararak  yaklaşık 10 milyar Dolar tutarındaki borç yükünü hafifletmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, finansal darboğazdaki Bombardier şirketinin kurumsal jet operasyonlarını da Cessna uçaklarının üreticisi Textron Inc’e satmayı planladığı iddia edilmektedir.

Bombardier şirketine SE A220 jet programında kalan hisseleri için 591 milyon Dolar ödeyen Airbus, böylelikle hisse miktarını yüzde 75’e çıkaracaktır. Geri kalan yüzde 25’lik hissenin sahibi de Quebec hükümetidir. 2018’de Bombardier Q Series turboprop birimini Longview Havacılık şirketine satmış, yaklaşık bir yıl önce İrlanda ve Fas’taki fabrikalarını elden çıkarmış, ardından da CRJ Series bölgesel jet programını, 2019 yazında Mitsubishi’ye satmıştı. Özel jet birimi, tüm bu satışların ardından Bombardier'in elinde kalan temel birim olacak. 


Kaynak:https://business.financialpost.com/transportation/airlines/update-1-airbus-to-buy-rest-of-bombardier-stake-in-a220-passenger-jet-programme - Ottava Ticaret Müşavirliği