Kanada-İngiltere Ticaret Anlaşması İmzalanmak Üzere

20 Kasım 2020

Bloomberg Canada tarafından yayımlanan habere göre Kanada ve İngiltere’nin, Brexit sonrası dönemde mevcut CETA Anlaşması’nın yerini alacak bir Ticaret Anlaşmasını imzalamak üzere oldukları ve bu konuyla ilgili ayrıntıların önümüzdeki günlerde netlik kazanmasının beklendiği ifade edilmektedir. Söz konusu haberde, iki ülke arasında yeni bir Ticaret Anlaşmasının imzalanmaması halinde, 1 Ocak 2021 itibariyle, Brexit geçiş döneminin sona ermesiyle birlikte, İngiltere’nin, 2017’de yürürlüğe giren Kanada ve AB arasındaki CETA Anlaşmasının dışında kalacağı ve bu durumda iki ülkenin ticaretinin gümrük tarifelerine maruz kalacağı belirtilmektedir.

 2019 yılında Kanada ile İngiltere arasındaki ticaret hacmi 23 milyar Dolar olarak gerçekleşmiş olup Kanada, İngiltere'nin 12. en büyük ticari partneri konumundadır. Öte yandan, İngiltere, Kanada’nın, ABD ve Çin’den sonraki en büyük üçüncü ihraç pazarı konumundadır.

Bloomberg Canada haberinde ayrıca, Kanada ile Ticaret Anlaşması yapma aşamasında olduğu belirtilen İngiltere’nin, Brexit sonrası dönemde daha önce Anlaşma tesis ettiği ticaret partnerleri ile gerçekleştirdiği ticaretinin zarar görmemesi için 1 Ocak 2021 tarihine kadar, Türkiye dahil ikili ticari ilişkilerinin yoğun olduğu diğer ülkelerle de yeni anlaşmalar imzalaması gerektiği; aksi halde, 2021 yılından itibaren bu ülkeler ile ticaretinde Dünya Ticaret Örgütü'ne bildirimde bulunduğu gümrük tarifeleri ile genel kurallarının geçerli olacağı ifade edilmektedir.

Kaynak: https://www.bnnbloomberg.ca/u-k-canada-on-brink-of-trade-agreement-replacing-eu-deal-1.1524518