Kanada Hükümeti, Çin’e Olan Ticari İlginin Azalmasını Bekliyor

15 Şubat 2019

Canadian Press’in 11 Şubat 2019 tarihli haberine göre, Kanada Uluslararası Ticaretin Çeşitlendirilmesi Bakanı Jim Carr, Kanada ve Çin arasında süregiden gerilim göz önüne alındığında, hükümetin Kanada’nın Çin’e olan ticari ilgisinin azalmasını öngördüğünü, ancak iki ülkenin farklılıklarına rağmen, sorunlarını çözüme kavuşturup ticari bağlarını yeniden kuvvetlendireceğine olan inancının tam olduğunu ifade etti. Carr, ayrıca, Kanada ve Çin arasında uzun ve karmaşık olan ticari ilişkinin zorlu bir dönemden geçmesine rağmen devam ettiğini ve geçmişe dayalı bu ilişkinin sürdürülmesinin önemli olduğunu belirtti.
Ottava ve Pekin, ABD’nin isteği üzerine, Huawei’nin üst düzey yetkilisi Meng Wanzou’nun Aralık ayında Vancouver’da tutuklanmasından beri diplomatik bir anlaşmazlık sürecine girmiş durumda. Bu tutuklamanın ardından, Çin, biri eski diplomat, diğeri girişimci olan iki Kanadalıyı, Çin’in ulusal güvenliğine tehdit teşkil eden etkinliklerde yer aldıkları gerekçesiyle göz altına almış ve uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen diğer bir Kanadalının cezasını 15 yıldan ölüm cezasına çevirmişti. Bu gelişmeleri takiben, Kanada hükümeti Çin’e seyahat edeceklere yaptığı uyarıyı, ülkede ‘keyfi tutuklanma riski’ gerekçesiyle artırmıştı. Bu durumun yakın vadede Kanadalı şirketlerin Çin’den uzak durmasına, iş amacıyla yapılan seyahat ve keşif gezilerinin azalmasına neden olması bekleniyor.
İki ülke arasındaki diplomatik gerilim ve Kanada’nın seyahat konusundaki ikazlarına rağmen, yine de pek çok Kanada şirketi Çin’e seyahatler gerçekleştirmeye devam ediyor ve Bakan Jim Carr, iki ülkenin sorunlarını çözmeyi başaracağına ve Kanadalıların Çin’e tekrar tereddütsüz seyahat eder bir duruma gelebileceklerine dair inancını dile getiriyor. Kanadalı ticari yetkililerin Çinli muhataplarıyla görüşmeye devam edip etmedikleri sorulduğunda, Jim Carr sadece yetkililerin değil iş adamlarının da sürekli görüşme halinde olduklarını ifade ediyor. 11 Aralık’ta kefaletle serbest bırakılan Meng Wanzou, Mart ayında tekrar mahkemeye çıkacak. Öte yandan, Kanada hükümeti Çin’de tutuklu bulunan iki Kanadalının tahliyesi için uluslararası alanda destek toplamaya devam ediyor ve bu süreçte, pek çok ülke Kanada’ya, hukukun egemenliğini vurgulayan destek mesajları göndermeye devam ediyor.

Kaynak: https://www.cbc.ca/news/politics/china-tension-trade-1.5013851