Kanada Hükümeti COVID-19’la İlgili Bilimsel Faaliyetleri Destekleme Planının Ayrıntılarını Açıkladı

24 Mart 2020

Kanada Başbakanlık Ofisi tarafından, 23 Mart 2020 tarihinde, Kanadalı araştırmacıların ve yaşam bilimleri alanında faaliyet gösteren şirketlerin koronavirus konusunda devam eden araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla Kanada Hükümetinin 1 milyar Kanada Dolarını aşan COVID-19 Yanıt Fonu’nun bir parçası olan, 275 milyon Dolarlık koronavirus AR-GE desteğinin aşağıdaki şekilde seferber edileceği açıklanmıştır:

  • Stratejik İnovasyon Fonu’nun COVID-19 konulu yeni destek programı kapsamında, öncelikli olarak, Vancouver merkezli AbCellera ve Quebec merkezli Medicago biyoteknoloji şirketleri tarafından yürütülen antikor ve aşı geliştirmeyle ilgili büyük çaplı projelere 192 milyon Dolarlık destek sağlanacaktır.
  • Saskatchewan Üniversitesi bünyesindeki, dünyanın en ileri enfeksiyon hastalıkları araştırma merkezlerinden biri olan VIDO-InterVac’e Kanada İnovasyon Vakfı kanalıyla 11 milyon Dolarlık desteğin yanı sıra, Batı Ekonomik Çeşitlendirme Kuruluşu kanalıyla 12 milyon Dolarlık destek sağlanacaktır.
  • Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’ne Montreal’deki AR-GE birimini geliştirmesi için 15 milyon Dolarlık destek sağlanacaktır.
  • Son olarak, COVID-19’un dünyadaki yayılışını ilk ortaya koyan, enfeksiyon hastalıklarına karşı, dünyada benzeri görülmemiş bir küresel erken uyarı sistemi geliştiren Toronto merkezli BlueDot dijital sağlık teknolojisi şirketine de gerekli finansal destek sağlanacaktır. Ayrıca, Kanada hükümeti  COVID 19’un yayılışını modellemek ve takip etmek üzere söz konusu şirketin geliştirdiği dijital platformu kullanacaktır.

Yukarıdaki tedbirlerle, Kanada Hükümeti, aşı geliştirme ile tedavi yöntemleri dahil olmak üzere, COVID-19 salgınıyla başa çıkabilmek üzere gerekli olan tüm bilimsel faaliyetleri, ivedi bir şekilde desteklemeyi amaçlamaktadır. 
 
Kaynak: https://pm.gc.ca/en/news/news-releases/2020/03/23/canadas-plan-mobilize-science-fight-covid-19 - Ottava Ticaret Müşavirliği