Kanada Hükümeti KOBİ’lere Yönelik Yeni Ekonomik Tedbirler Açıkladı

20 Nisan 2020

Kanada Başbakanlık Ofisi tarafından yayımlanan, 16 Nisan 2020 tarihli açıklamada, Kanada ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ’leri desteklemek üzere yeni ek tedbirlerin alındığı ifade edilmiştir. Açıklanan yeni ekonomik tedbirler şöyledir:

  • KOBİ’lerin ötelenemeyen işletme maliyetlerini karşılamalarına yardımcı olmak üzere, Kanada Hükümeti, Kanada Olağanüstü İşletme Hesabı (Canada Emergency Business Account (CEBA) adlı programın kapsamını, 2019 yılında 20.000 Dolar ila 1,5 milyon Dolar arasında bordro harcaması yapmış olan işletmeleri kapsayacak şekilde genişletecektir. Daha önce açıklanan limit, 50.000 ila 1 milyon Dolar arasındaydı. CEBA adlı programın 9 Nisan, 2020’de uygulanmaya başlanmasından bu yana, finansal kuruluşlar KOBİ’lerin 195.000’den fazla kredi başvurusunu onaylamışlar ve KOBİ’lere 7,5 milyar Dolardan fazla kredi sağlamışlardır.
  • Kanada Hükümeti, KOBİ’lere yönelik, Kanada Olağanüstü Ticari Kira Yardımı (Canada Emergency Commercial Rent Assistance (CECRA) adlı bir programın başlatılmasını amaçlamaktadır. Bu program çerçevesinde, ticari mülk sahiplerine geri ödenmesi talep edilmeyecek, bağışlanabilir kredileri de kapsayacak şekilde kredi desteği sağlanarak, ticari mülk sahiplerinin Nisan-Haziran ayları arasında KOBİ’lerin kira borçlarını azaltılmalarına ya da iptal etmelerine olanak tanınması hedeflenmektedir. Söz konusu programın uygulamaya konması, federal hükümet ile mülk sahibi ile kiracı ilişkilerinden sorumlu eyalet ve bölge hükümetleri arasında iş birliğini gerektirmektedir. Halihazırda, eyalet ve bölge hükümetleriyle, salgından en çok etkilenen işletmelere yönelik kira desteğinin artırılmasına ilişkin çalışmalar yürütülmektedir ve yakında bu konuyla ilgili ayrıntılar açıklanacaktır.

Yukarıda söz edilen tedbirlerle, bu zorlu süreçte, Kanada ekonomisi açısından oldukça önemli olan KOBİ’lerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Kaynak:https://pm.gc.ca/en/news/news-releases/2020/04/16/prime-minister-announces-additional-support-small-businesses - Ottava Ticaret Müşavirliği