Kanada Hükümetinden KOBİ’lere Kira Desteği

25 Nisan 2020

Kanada Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan 24 Nisan 2020 tarihli açıklamada, Kanada Hükümeti’nin, KOBİ’lere yönelik Kanada Olağanüstü Ticari Kira Yardımı (Canada Emergency Commercial Rent Assistance (CECRA) adlı programı uygulamaya koymak üzere, eyalet ve bölge hükümetleriyle anlaşmaya vardığı ifade edilmektedir. Covid-19 salgınından etkilenen KOBİ’lerin kirasını %75 oranında azaltacak bu programın ayrıntıları şöyledir:

  • Kiracıları, söz konusu program kapsamına giren ve Nisan, Mayıs, Haziran aylarında finansal güçlük nedeniyle kirasını ödeyemeyecek durumda olan ticari mülk sahiplerine, üç aylık kira bedelinin %50’lik kısmı kadar kredi verilecektir. 
  • Ticari mülk sahibinin, kira affı anlaşması kapsamında, kiracısının üç aylık kira bedelini en az %75 oranında azaltmayı ve bu anlaşma süresince, kiracısını tahliye etmemeyi kabul etmesi halinde, verilen kredi geri alınmayacaktır. Geri kalan %25’lik kira bedeli, kiracı konumdaki KOBİ’ler tarafından karşılanacaktır.
  • Bu destek, aylık kirası 50.000 Dolar’ın altında olan, Covid-19 etkisiyle geçici olarak faaliyetlerini durmak zorunda kalan ya da Covid-19 öncesi döneme göre en az %70’lik gelir kaybı yaşayan, kiracı konumdaki KOBİ’ler ile kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile hayır kurumlarını kapsamaktadır.

Yukarıda ayrıntıları yer alan destek sayesinde, Kanada Hükümeti, bu küresel belirsizlik döneminde, Kanadalıları ve işverenleri desteklemeyi amaçlamaktadır. 
 
Kaynak: https://pm.gc.ca/en/news/news-releases/2020/04/24/prime-minister-announces-partnerships-provinces-and-territories - Ottava Ticaret Müşavirliği