Kanada Hükümetinden Sanayi Seferberlik Planı

01 Nisan 2020

Kanada Başbakanlık Ofisi’nden yapılan 31 Mart 2020 tarihli açıklamada, Kanada Federal Hükümeti ile Kanadalı sanayicilerin COVID-19 salgınıyla mücadelede gerekli olan ekipman ve malzemenin üretimi konusunda işbirliği yapmaya devam ettikleri ve bugün Başbakan Trudeau’nun Sanayi Seferberlik Planı’yla ilgili son gelişmeleri ve ayrıntıları açıkladığı belirtilmektedir. Kamu-sanayi işbirliğiyle ilgili son gelişmeler şöyledir:

  • Kanada Hükümeti, eyalet ve bölgelerle ortak toplu satın alımları da kapsayacak şekilde, diyagnostik test, solunum cihazı, koruyucu kişisel ekipman (maske, siperlik, dezenfektan) alımını desteklemek üzere 2 milyar Dolarlık yatırım yapacaktır.
  • 20 Mart 2020’de Kanada Hükümeti kritik önemdeki tıbbi malzemelerin üretimi için Kanadalı sanayicilere çağrıda bulunmuştur. Bu tarihten itibaren, Kanada hükümeti, ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik önemdeki ürünleri tedarik edebilecek uzmanlık ve kapasiteye sahip 3.000 Kanadalı şirketle doğrudan temas kurmuştur.
  • Kanada Hükümeti, Thornhill Medical, Medicom ve Spartan Bioscience gibi Kanadalı şirketlerle portatif solunum cihazı, hızlı test kitleri gibi malzemelerin satın alınması ve daha fazla miktarda üretilmesi için yeni sözleşmeler imzalamıştır. Hükümet, sağlık kuruluşları üzerindeki malzeme tedariki baskısını ortadan kaldırmak üzere, milyonlarca tıbbi malzeme siparişi vermiştir.
  • Precision Biomonitoring, Fluid Energy Group Ltd., Irving Oil, Calko Group ve Stanfield’s adlı beş şirketle, ek test kitleri, el dezenfektanları ve maske, eldiven gibi koruyucu ekipmanların üretimi için niyet mektubu imzalanmıştır.
  • Hükümet, eylem çağrısına yanıt veren diğer şirket ve endüstrilerden gelen, üretim hatlarını gerekli olan tıbbi malzeme ve ekipmanın üretimine kaydırma, üretim kapasitesini iki kat artırma, mevcut malzeme ve ekipmanı bağışlama, gerekli malzemeyi daha hızlı üretebilmek üzere farklı kaynakları birleştirme şeklindeki destek ve çabaları da olumlu karşılamıştır. Magna, General Motors, Toyota Motor Manufacturing Canada, Ford, Linamar, Shell, Suncor, Alibaba Group ve The Home Depot şirketler, Kanada sağlık personeline, koruyucu ve güvenlik ekipmanı ile dezenfektan malzemeleri bağışıyla katkıda bulunmuşlardır.
  • NGen (Gelecek Nesil İmalat Süper Kümelenmesi - Next Generation Manufacturing Supercluster) üyelerine, ihtiyaç duyulan tıbbi ekipman ve malzemenin geliştirilip geniş ölçekte üretilmesini desteklemek üzere 50 milyon Dolarlık finansman sağlanmıştır.

    Yukarıda bahsedilen tedbirlerle, kamu-sanayi işbirliği içerisinde, Kanada sağlık sisteminin desteklenerek COVID-19 salgınıyla etkili bir şekilde mücadele edilmesi amaçlanmaktadır.

    Kaynak: https://pm.gc.ca/en/news/news-releases/2020/03/31/prime-minister-announces-new-partnerships-canadian-industries-fight - Ottava Ticaret Müşavirliği