Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi Koruma Önlemleriyle İlgili Raporunu Açıkladı

09 Nisan 2019

Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi, 3 Nisan’da koruma önlemine tabii 7 çelik ürününden 2’si dışında (ağır sac ve paslanmaz çelik tel) söz konusu ürünlerin (inşaat demiri, sıcak haddelenmiş sac, enerji borusu ürünleri, ön boyalı çelik ve filmaşin) ithalatında ‘ani artış’ ve ‘zarar’ olarak nitelendirilecek bir durum tespit edilmediğine ilişkin kanaatini ve Maliye Bakanlığı’na bu yöndeki tavsiyelerini içeren raporunu açıkladı. Kendi deyimiyle, tarihinin en ‘karmaşık’ soruşturmalarından birini yürüten Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Ocak 2019’da birkaç hafta boyunca 25 Ekim 2018’de 7 çelik ürününe getirilen koruma önlemlerine ilişkin nihai kararı vermek üzere soruşturma yürütmüştü. Bu soruşturma neticesinde, süresi maksimum 200 gün olan koruma önlemlerinin 3 yıla kadar uzatılması söz konusu olabilirdi. Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nin konuyla ilgili raporunu açıklamasının ardından, Maliye Bakanı Bill Morneau’nun sözcüsü Pierre Olivier Hebert, hükümetin mahkemenin bulgu ve tavsiyelerini dikkatlice inceledikten sonra bir sonraki adıma karar verip bu kararı önümüzdeki haftalarda açıklayacağını ve hükümetin söz konusu gelişmelerden ticari anlamda etkilenen çelik, alüminyum ve imalat sektöründeki işletmeler ve işçilerle birlikte çalışıp onların gerekli desteğe sahip olup olmadıklarından emin olacaklarını ifade etti.

Geçen Ekim ayında, Finans Bakanı Bill Morneau, ABD’nin çelik ve alüminyuma uyguladığı ek vergiler nedeniyle ABD’ye yönelik ihracatın Kanada’ya yöneldiği iddiasıyla, ithal 7 çelik ürününe geçici koruma önlemleri getirmişti. DTÖ tarafından acil durum eylemi olarak nitelendirilen bu tür önlemler Kanada’da ilk defa, Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nin söz konusu iddialara ilişkin kapsamlı ve bağımsız incelemesine başvurulmadan, doğrudan uygulamaya konulmuştu. Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nin raporu ArcelorMittal Dofasco, Stelco ve Algoma Steel gibi yerel çelik üreticilerini temsil eden Kanada Çelik Üreticileri Birliği tarafından istihdam, piyasa payı ve yatırım açısından kaygı verici olarak nitelendirilirken inşaat endüstrisi gibi üretimi çelik tedarikine dayalı endüstriler tarafından olumlu karşılandı. Kanada’nın uluslararası ticari partnerleri gibi, Kanada’daki pek çok eyalet ve işletme de söz konusu önlemlere tedarik sıkıntısı ve fiyat artışına sebep olabileceği ve alt yapı projeleri ve yatırımlar için tehdit oluşturabileceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nin raporunun ardından, Maliye Bakanı Morneau’nun önümüzdeki haftalarda bu konuyla ilgili nihai kararını açıklaması bekleniyor.

Kaynak: https://leaderpost.com/news/trade-tribunal-slights-most-steel-safeguards-says-import-restrictions-not-warranted-on-5-of-7-products/wcm/31bd3e1c-bdf2-4e65-8a4e-c50835f6489d