Kanada’nın Batısındaki Petrol Şirketleri, Panama’dan Geçip Kanada’nın Doğusuna Ulaşmaya Çalışıyor

08 Temmuz 2020

Financial Post kaynaklı 2 Temmuz 2020 tarihli haberde, Kanadalı petrol şirketleri ürünlerini rafinerilere ve yeni pazarlara ulaştırmak üzere alternatif güzergah arayışındayken, Kanadalı enerji şirketi Cenovus’un, Kanada’nın batısındaki  Burnaby, British Columbia’daki Trans Mountain terminalinden  Kanada’nın doğusundaki Saint John, New Brunswick’taki, Irving Oil Ltd. Şirketine ait rafineriye, Panama Kanalı üzerinden, 11.900 km’lik bir güzergahı kullanarak sevkiyat gerçekleştireceğini ve bu amaçla, petrol yüklü Cabo de Hornos adlı geminin yola çıktığını açıkladığı belirtilmektedir. Cenovus, bu güzergahı üzerinden Kanada’nın doğusuna sevkiyat gerçekleştirecek ilk Kanadalı petrol şirketi olurken, şirket yetkilileri, Irving Oil ile işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Kanada ham petrolünün Kanada’daki bir rafineride işleniyor olmasının önemini vurgulamaktadırlar.

Irving şirketinin de desteklediği, Alberta petrolünü Quebec limanlarına, oradan da Saint John’daki rafineri ile Atlantik limanına ulaştırmayı hedefleyen 15 milyar Dolarlık Energy East adlı boru hattı projesi, söz konusu projeye yönelik güçlü muhalefet nedeniyle 2017 yılında iptal edilmişti. 28 Mayıs 2020’de, Newfoundland ve  Labrador’da bulunan Come By Chance’teki rafineriyi satın alacağını açıklayan Irving Oil şirketinin, Kanada’dan daha fazla petrol tedarik etmeye dayalı bir strateji izlediği ifade edilirken, şu anda inşaat aşamasında olan Trans Mountain Boru Hattı Genişleme Projesi ile Keystone XL Boru Hattı Projesi hayata geçtiğinde, Alberta’nın Doğu Kanada’ya yönelik petrol sevkiyatının önemli oranda artmasının beklendiği belirtilmektedir.
 
Kaynak: https://business.financialpost.com/commodities/energy/cenovus-first-to-announce-its-shipping-western-oil-to-eastern-refineries-through-the-panama-canal - Ottava Ticaret Müşavirliği