Kanada'nın Plastik Atık İhracatı

15 Ekim 2019

CBC News’ta yayımlanan bir haber, Kanada’nın plastik atık ihracatını mercek altına aldı. Söz konusu haberde,  Çin’in plastik atık ithalatını durdurmasının ardından Asya’da Filipinler ve Malezya gibi ülkelere plastik atık ihraç eden Kanada’da, plastik tüketiminin ve ihracatının azaltılması ve daha fazla geri dönüşüm yapılması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı ve Kanada hükümetinin geri dönüşüme tabi tutulan plastiklerin iç piyasada imalatta kullanılması için yeni teşvik programları oluşturması gerektiğine dikkat çekildi. Greenpeace’ye göre, 2018’de Çin’in plastik atık ithalatını durdurmasından önce, Kanada’nın plastik atıklarının neredeyse yarısı Çin’e sevk ediliyordu.

Plastik atıkların ihracatı bir seçenek olsa da, Kanada plastik endüstrisi hakkında yapılan bir inceleme, Kanada’daki plastiklerin yalnızca yüzde 9’unun geri dönüşüme tabi olduğunu ortaya koydu. Bir başka deyişle, her yıl Kanadalılar tarafından tüketilen 3.3 milyon metrik ton plastiğin 2.8 milyon metrik tonu çöpe gitti. Ayrıca, Kanada'daki bazı geri dönüşüm şirketlerinin plastik atıkları dönüştürmek yerine gömdüğü ya da yaktığı belirlendi. Aynı şekilde, Malezya’ya ihraç edilen plastiklerin kaçak ve ruhsatsız bazı fabrikalarda benzer şekilde muamele gördüğü ve söz konusu kirliliğin insan sağlığını tehdit edici noktalara ulaştığı ifade ediliyor. Kanada 2018’de Malezya’ya 10.000 ton plastik atık ihraç etti.

Kanada, plastiğe bağımlılığı ve plastik poşet kullanımını azaltmak üzere bu konudaki küresel eğilimi takip edip 2021’e kadar tek kullanımlık poşetleri yasaklama hedefini açıklamış olsa da, plastik endüstrisi üyeleri marketlerde plastik poşetleri yasaklayan düzenlemelere karşı yasal yola başvuruyorlar. Avusturalya yakın zamanda geri dönüştürülebilir plastiğin ihracatını yasaklamış olsa da, görünüşe göre, Kanada’nın bu alandaki ihracatı tamamen yasaklamak gibi bir niyeti yok ancak 2021’den itibaren, Basel Konvansiyonu olarak bilinen anlaşmaya dayanarak bu alandaki ihracata yeni sınırlandırmalar getirmeyi planlıyor.  

 

Kaynak: https://www.cbc.ca/news/technology/marketplace-recycling-trackers-b-c-blue-box-1.5299176