ABD’nin Macaristan Büyükelçisi Cornstein Rusya ve Çin’e karşı temkinli

25 Mart 2019
 
ABD’nin Macaristan Büyükelçisi Cornstein Rusya ve Çin’e karşı temkinli
 
ABD büyükelçisi David Cornstein, Inforádió ile yaptığı röportajda, Rusya ve Çin'in Macaristan'a George Soros'tan daha büyük tehditler sunduğunu belirtti.
 
Hükümetin  Soros'un ülkenin iç işlerine müdahale ettiğini iddia ettiği sorusu üzerine, Büyükelçi “Şahsen ben Rusya ve Çin hakkında George Soros'tan daha çok endişeliyim. Bu iki ülke George Soros'tan biraz daha zengin ve hala yalnız başına daha fazla hasara yol açabiliyor. ”
 
“Macaristan’da Rus ve Çin’in etkisinin artması konusunda ABD için  endişeli değilim, ancak Macaristan için korkuyorum” diyerek, “etkilerinin, bu özel insanın yapabildiğinden çok daha ciddi bir sorun” olduğunu söyledi.
 
Cornstein, Rusya ile ilgili olarak hammaddeye bağımlılıktan bahsederken, Çin'i kurnazca olarak nitelendirdi. “Onlar iş konusunda kurnazlar ve teknoloji açısından çok gelişmişler” dedi.
 
Cornstein, Macaristan'da 5G cep telefonu teknolojisi sağlamak için seçilebilecek olan Çinli telekom şirketi Huawei örneğini gündeme getirdi.
 
“Yeni 5G teknolojisini getirdikten sonra, onların kullanımına da rehberlik edecekler” dedi, “Kendinizin ve çocuklarınızın geleceği için Çin hükümetinin elinde kumar oynamak ister misiniz? Bunun için endişelenirim. ”
 
Cornstein, CEU’nun Macaristan’dan ayrılmasından memnun olmadığını söyledi. “CEU dünyaca ünlü, harika bir kurumdur. Macaristan'da gerçek bir temel taşıydı. Onu Viyana'ya yerleştirmek istemediklerini dilemeye devam ediyorum. Bu hem üniversite hem de Macaristan için korkunç bir kayıp. ”
 
Kurumun kaderinin Viktor Orbán ve George Soros'a atıfla iki kişi arasındaki kişisel ilişki ile şekillendiğini söyledi. (444.hu; infostart.hu; 24.hu; atv.hu; hvg.hu; npai.hu; mandiner.hu)