Koronavirüs Tedbirleri Kapsamında Macaristan'da Yük Koridorları Belirlendi

19 Mart 2020

Yapılan açıklamada, İtalya’dan gelen transit yük kamyonlarının Macaristan’ın Hırvatistan, Slovenya ve Avusturya sınırlarından sadece belirlenen geçiş noktalarından ülkeye giriş yapabileceği ve ülke içinde sadece belirlenen güzergâhlardan geçerek Sırbistan, Ukrayna ve Romanya’ya geçmek üzere yine belirlenen sınır noktalarından Macaristan’dan ayrılabileceği açıklanmıştır.

Transit yük trafiğinde, Macaristan’ın Hırvatistan, Slovenya ve Avusturya sınırlarında belirlemiş olduğu bu noktalara gelen İtalya çıkışlı yük kamyonlarına Macar polisi tarafından sticker verilecek olup, kamyonların her 10 dakikada bir 15 kamyon grubu şeklinde geçişine izin verilmektedir. Araçların sadece belirlenmiş yakıt ikmal noktalarında durmasına izin verilecektir. Araçta sadece sürücünün bulunması gerekmekte olup, herhangi bir yolcunun bulunması yasaktır. Ülkeye giriş yapan kamyonların trafik kurallarına uygun şekilde, yakıt ikmal noktalarında fazla beklemeden, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde belirlenen güzergâhtan ülkeden ayrılması beklenmektedir.

Yük taşımacılığında kullanılacak transit güzergâh haritasına aşağıdaki linkten erişim sağlanabilmektedir. Transit güzergâh giriş ve çıkış noktaları Macaristan sınırlarında A ile başlayan mavi hatlar ile gösterilmektedir. İkmal yapılabilecek istasyonlar ise bu mavi hatlar üzerinde belirtilmiştir.
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/mukodo-hataratkelohelyek-es-tranzitutvonalak

Yük kamyonlarının varış notasının Macaristan olması durumunda ise yine İtalya çıkışlı olup Hırvatistan, Slovenya ve Avusturya sınır noktalarından geçerek Macaristan içerisindeki varış noktasına seyahat eden aracın bir Macar vatandaşı tarafından kullanılması durumunda, sürücünün yukarıda linki verilen haritada yer alan transit hat dışındaki sınır geçiş noktalarından birini kullanması gerekecektir. Söz konusu geçiş noktaları haritada mavi, sarı, gri, yeşil gibi farklı renklerdeki işaretlerle belirtilmiştir. Bu noktalar sadece Macar vatandaşlarının yolcu trafiğine ve Macaristan’a gelen yük taşımacılığına açık olup, işaretlere tıklandığında geçiş noktasının hangi tür trafiğe (kara/demiryolu) hangi saatlerde açık olduğu bilgisi yer almaktadır. Macar sürücünün sağlık kontrolünde koronavirüs semptomlarını göstermesi durumunda belirlenen karantina merkezlerinden birine (hastane) sevk edilmesi gerekmektedir. Semptom taşımayan sürücü ise 14 gün süreyle ev karantinasında kalacaktır. Öte yandan semptom taşımayan sürücünün, işverenin de talebi ile yetkili epidemiyoloji otoritesi tarafından onay verilmesi halinde 14 gün bitmeden çalışması mümkündür.

İtalya çıkışlı yük kamyonlarının varış notasının Macaristan olması ve sürücünün Macar vatandaşı olmaması durumunda da yine aynı şekilde sürücünün belirlenen işaretli geçiş noktalarından birini kullanması gerekmektedir. Aracın yeterli koruyucu ekipman (eldiven ve maske) ve dezenfektan malzemeleri ile donatılmış olması gerekmektedir. Sürücünün mümkünse araçta kalması ve yük boşaltması sürecine katılmaması ve kişisel temas kurmaması gerekmektedir. Sadece gerektiği durumda ve uygun koruyucu ekipman mevcut olduğu sürece sürücü ile irtibat kurulabilir. Tek kullanımlık eldivenler her kullanımdan sonra değiştirilmek zorundadır.