Macaristan Başbakanı Viktor Orban 7. Türk Keneşi Zirvesi'nde konuştu.

16 Ekim 2019

Başbakan Viktor Orbán Salı günü Bakü'de yaptığı açıklamada, Macaristan’ın Türk Keneşi ile Avrupa arasında köprü olabileceğini söyledi.

7. Türk Keneşi Zirvesi’nde katılımcılara hitap eden Orbán, Macaristan’ın yeni Avrupa Komisyonu’nda genişleme ve komşuluk politikası portföyünü almak için mücadele ettiğini söyledi. “Şansımız kötü değil, ancak bu zorlu bir mücadele” dedi. “Başarılı olursak, o zaman Doğu ülkeleriyle dostluk çerçevesinde Azerbaycan ile yakın işbirliği ve Türkiye ile [AB] üyelik müzakereleri yapılacak” dedi. Ardından “Hizmetinizde olmaktan memnun olacağız” diye ekledi.

Orbán, Macaristan Eximbank’ının Türk Keneşi üye ülkelerine özel bir kredi limiti açtığını ve bunun yanı sıra Macar-Türkiye işbirliğine 195 milyon avro, Macaristan’ın Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan için ise her birine 80 milyon avro limit belirlendiğini belirtti. Kırgızistan’ın ise 27 milyon avroluk potası olacağını ifade etti.

Macaristan ile Türk Keneşi üye devletleri arasındaki ticaretin iki katına çıkarak 4 milyar ABD doları olduğunu belirten Orbán ayrıca, Budapeşte’deki Türk Keneşi’nin Avrupa temsilciliğinin kısa bir süre önce kurulduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Macaristan Türk Keneşi ülkelerinden gençlere 700'den fazla devlet bursu sağladığını da sözlerine ekledi.

Orbán İngiltere’nin Ekim sonunda AB’den ayrılacağını belirtti. Türk Keneşi üyelerini, İngilizlerle yeni ticaret anlaşmaları yapmak için görüşmelere başlamaları konusunda cesaretlendirdi. Türk Keneşi üyeleri arasında Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan bulunmaktadır. Özbekistan Bakü toplantısında örgütün tam üyesi olmuştur. Macaristan ise 2018'den beri Konsey'de gözlemci statüsüne sahiptir.