7 Ayaklı Destek Planı

Yunanistan Covid-19 Ekonomik Tedbirleri

06 Nisan 2020

Maliye Bakanlığı, koronavirüs fırtınası azaldığında ekonomik aktiviteyi yeniden başlatmak için yedi ana adımdan oluşan bir plan üzerinde çalışıyor.

Planın nihai şekli sağlık krizinin seyrine bağlı olacaktır. Bu nedenle, ekonomi hakkındaki yeni bir hükümet toplantısına Sağlık Bakanlığı koronavirüs baş danışmanı ve sözcüsü Sotiris Tsiodras katıldı ve pandemi sürecindeki tahminlerini sundu  .

Ekonomik toparlanma planının temel direkleri; kurumlar vergisi ve sosyal güvenlik katkı paylarının daha da azaltılması, yatırımları güçlendirmeyi amaçlayacak şekilde amortismanların hızlandırılması, vergi otoritelerine ve sosyal güvenlik fonlarına bu dönemde yığılan borçlar için daha fazla dilimlerin getirilmesi ve ekonomiye likidite enjekte etmek için başta Avrupa kaynakları olmak üzere mevcut tüm araçlardır. Bakanlık ayrıca kurumsal tahviller yoluyla devletten bir tür destek istemektedir.

Özellikle turizm için plan; Yunan turizm paketlerini daha da cazip hale getirmek için hedeflenen müdahaleleri sağlayacak, örneğin gecelik konaklama vergisinin kaldırılması gibi.

Ekonomiye olan darbenin ağır olması bekleniyor ve bu önlemlerin onu ne kadar yumuşatabileceği belli değil. Her ay ekonomiye zarar veren mevcut kısıtlamaların devam etmesinin, gayri safi yurtiçi hasıladan yaklaşık yüzde 2'lik bir kesinti ve normale dönüş baskısını artıran 6 milyar avroluk bir mali delik anlamına geldiği tahmin edilmektedir.

Yunanistan'ın yeni bir tahvil arzına başvurması bekleniyor ve şimdi Avrupa Merkez Bankası'nın yeni parasal gevşeme programının güvenlik ağından da yararlanıyor. Kredi sektörü kaynakları, Yunanistan'ın diğer ihraççıların neler yaptığını izleyeceğini ve buna göre hareket edeceğini, faiz oranına veya büyük miktarlar çekmeye değil, varlığını beyan etmeye çalışacağını söylüyor. 1,5 milyar avroluk 10 yıllık bir tahvil ihracı, kurumsal tahviller için de yararlı bir ölçüt olacaktır.

Kaynak:http://www.ekathimerini.com/251374/article/ekathimerini/business/support-plan-on-seven-pillars
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği