Yunanistan'da Planlanan Altyapı Projeleri

21 Mart 2024

Yunanistan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Hristos Staykuras 17 Ekim Pazartesi, 2023 yılının çeyreğine ilişkin değerlendirmelerini paylaştığı kamuoyu açıklamasında hâlihazırda başlatılmış olan veya önümüzdeki süreçte hayata geçirilecek ülke çapında yatırım projesinin ayrıntılarına 12 başlıkta yer vermiştir. Aşağıda bu başlıklara ayrıntıları ile yer verilmektedir:

1- Bayındırlık Projeleri: Bunlar arasında ülke genelinde çağdaş altyapı ve güvenli ulaşımı amaçlayan irili ufaklı, bazılarının simgesel değeri de bulunan yüzlerce proje bulunmaktadır. Aşağıda önemli projeler yer almaktadır:

  • Selanik Metrosu (2024 yılında faaliyete geçecektir)
  • E-65 çevre yolunun Kalambaka'ya (Meteora) kadarki önemli bir bölümü (2024'ün ilk aylarında hazır olacaktır.
  • Patra-Pirgos otoyolu (Projenin şu ana kadar %25'i tamamlanmıştır)
  • Aktio-Ambrakya karayolu bağlantısı (bu yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacaktır)
  • Selanik Doğu İç Çevre Yolu Üst Geçit İnşaatı (Kasım ayında başlayacaktır)
  • Yanya-Kakkavya karayolu aksı (Yeniden ihaleye çıkarılmıştır)
  • Lamia-Karpenisi (Kerpiniş) yol aksı (Bir kısmının açık artırmayla satılması yöntemi değerlendirilmektedir)
  • Bralos-Amfisa yol aksı ve Halkida çevre yolu (Önümüzdeki haftalarda inşa edilmeye başlanacak ve bazı teknik projeler üzerinde ön çalışmalar yürütülecektir)
2- Devasa Sulama Tesisleri, Arazilerin Islahı ve Taşkınların Önlenmesi: Periferilere (Yörelere) yönelik yaklaşık 1 milyar avro tutarındaki proje paketi:
  • 11 büyük taşkın koruma projesi için 28,9 milyon avro tutarındaki çalışmalar devam etmektedir. Toplam 344 milyon avro tutarındaki diğer 10 proje ise Attika, Orta Makedonya ve Mora Yarımadası bölgelerinde uygulanıyor.
  • Ayrıca 197 milyon avro tutarında 4 proje ve 497 milyon avro tutarında 2 KÖİ projesi de değerlendirme aşamasındadır.
  • Yukarıdakilere ek olarak, Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı'nın sorumluluğunda olan, 642 milyon Avro bütçeli, farklı olgunluk aşamalarında olan 49 büyük sulama projesi bulunmaktadır.
3- Mevcut Altyapı Projelerinin Kontrolü ve Bakımı: Köprü Denetim ve Bakım Yönetmeliği'nin onaylanması ve Köprü İdari Otoritesi'nin kurulması, dijital ortamdaki Ulusal Köprü Sicilinin kullanıma açılması.

4- Elektrikli Hareketliliğin Güçlendirilmesi: Elektrikli ve hibrit araçların yanı sıra mikro mobilite pazarının da geliştirilmesi) kapsamında 2030 yılına kadar 25 bin şarj noktasının kurulumu (şarj istasyonu sayısı 2019'da 58, 2023'te 4 bine ulaşmıştır.)

5- Otobüs Filosunun Yenilenmesi: Genel plan uyarınca dört yıllık sürenin sonuna kadar kirlilik önleme teknolojisine sahip 1.300 otobüsün tedariki. (Halihazırda Atina ve Selanik’te 650 yeni otobüsün tedariğine başlanmış olup bu çerçevede 250 otobüs Nisan 2024’te piyasaya sürülecektir. Ayrıca Eylül 2023 sonunda kirlilik önleme teknolojisine sahip ilave 650 otobüsün ihalesinin ikinci aşamasına ilişkin işlemler başlatılmış olup 2024 yılının ilk yarısında ilgili ihaleye çıkılması öngörülmektedir.

6- Yunanistan Demiryollarının Yenilenmesi (Hem fiziki hem de mevzuat yönünden)

7- Havaalanı, Havacılık ve Hava Seyrüsefer Güvenliğinin Güçlendirilmesi: Kurtarma ve Dayanıklılık Fonu'ndan 107 milyon avroluk kaynak havalimanı altyapısının iyileştirilmesi için tahsis edilmiştir.

8- Attika ve Selanik'te Trafikten Sorumlu Büyükşehir Kurumlarının Oluşturulması

9- KTEL tarafından Mevcut Otobüs Hatlarının Güçlendirilmesi Ve Yeni Otobüs Hatlarının Oluşturulması: Selanik Ulaştırma Proje Kurumu (OSETH) eşgüdümünde gerçekleştirilmektedir.

10- BIM Modellerinin Güçlendirilmesi: BIM modelleri ile bir altyapının fiziksel ve işlevsel özelliklerinin entegre dijital temsili sağlanmaktadır.

11- Taşımacılığın Dayanıklılığının Güçlendirilmesi: Trans-Avrupa Ulaştırma Ağının (TEN-T) geliştirilmesine yönelik revize edilmiş düzenlemede yer alan hükümler doğrultusunda bu politika paketi ile yeni altyapı projelerinin iklime dayanıklı, çevresel hedeflerle tutarlı olması ve doğal veya insan kaynaklı afetler nedeniyle öngörülemeyen durumlarda sürekliliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.
  • "Baltık Denizi - Karadeniz - Ege Denizi"ni birbirine bağlayan yeni demiryolu yük koridorlarına Yunanistan'ın dahli,
  • "Selanik - Kavala - Dedeağaç - Burgaz” demiryolu bağlantısının geliştirilmesi projesi,
  • "Varna - Rusçuk" hizasında, Ukrayna'yı Bulgaristan ve Romanya üzerinden Yunanistan’a bağlayacak bir dayanışma hattının oluşturulması,
  • Kuzey Yunanistan limanlarının Ukrayna tahıl ihracatının alternatif rotalarına katılması konusunda görüşmelere taraf olunması

12- Afetlerden Etkilenen Alanların Altyapısındaki Hasarın Daha Yüksek Dirençli Projelerle Derhal Onarılması: Ulusal Dayanıklılık ve İyileşme Planının revizyonu ile 600 milyon Avroluk kaynak altyapı projelerine tahsis edilecektir. Bu kaynağın yaklaşık 185 milyon Avroluk bölümü demiryolu ağının yeniden yapılandırılması için gerekli olacaktır.