AB, IMF ve OECD Yunanistan'ın Mali Destekleri Konusunda Hemfikir

02 Aralık 2020

Uluslararası kuruluşların yakın zamanda yayımladığı raporlarda yer alan tahminlere göre, Yunanistan ekonomisi salgından en çok etkilenen ekonomiler arasında yer alacaktır.

Avrupa Birliği (AB), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü(OECD) ve Uluslararası Para Fonu(IMF), Yunan ekonomisinin turizme ve küçük ve orta ölçekli işletmelere büyük bel bağlayan yapısı nedeniyle, bu yıl derin bir daralmayı önleyemeyeceği konusunda hemfikirdir. Ayrıca, bu kuruluşlar, ödenmeyen banka kredileri gibi Yunanistan’ın uzun süredir devam eden sorunlarının tekrarlanmasından endişe duymaktadırlar.
 
Ekonomik düzelmeye gelince, çok sayıda soru ve belirsizlik 2021 yılı beklentilerini gölgede bırakırken, Salı günü Ekonomik Görünüm raporunu yayınlayan OECD, 2021’de durgun (+% 0,9) büyüme oranı, 2022'de ise büyük bir toparlanma (+6,6 %) beklemektedir.
 
Koronavirüs aşısının gidişatı şekillendireceği konusunda kuruluşlar fikir birliğinde olmakla birlikte, uluslararası seyahate yönelik ruh halinin yakın zamanda düzelmesi beklenmediğinden Yunanistan için ilave bir endişe sözkonusudur.
 
Gerek IMF gerekse OECD, destek tedbirlerinin Yunanistan'da erken bitmemesi gerektiğini savunmaktadır. Dün yayımlanan OECD raporu, ülkedeki zayıf istihdam oranının hedeflenen gelir desteğini artırmayı gerektirdiğini vurgulamaktadır. Önceki gün IMF’te, hükümetin orta vadede mali sürdürülebilirliği koruyarak, mali desteği sürdürmesi gerektiğini ifade etmiştir.


Kaynak: https://www.ekathimerini.com/259800/article/ekathimerini/business/consensus-on-further-support

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği