Avrupa Komisyonu Yunanistan'ın piyasa likiditesini artırdı

06 Nisan 2020

Avrupa Komisyonu, Cuma günü Yunanistan'ın ekonomisine, ülkenin işletmeleri için 2 milyar avroluk bir yaşam kredisi onaylayarak yeni bir destek sağladı.

Yunanistan, kurumsal likidite kredilerini kapsayacak şekilde, Yunan Kalkınma Bankası aracılığıyla yerel bankalara verilecek kredi teminatı şeklinde destek talep etmişti.

Cuma günü yapılan bir Komisyon açıklamasına göre program, Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu'na dahil olmayan ,tarım ve balık yetiştiriciliği sektörlerindeki işletmeler ile bankalar dışındaki, tüm Yunan işletmelerine açıktır.

Hükümet tedbirleri, sınırlı bir süre ve dönem için işletme sermayesi için kredi teminatını kapsamaktadır. Devlet tarafından üstlenilen risk, garanti edilen kredilerin yüzde 80'ini aşmazken, teminat her bir bankanın ihraç ettiği toplam kredi hacminin yüzde 40'ından fazlasını kapsamaz.

Komisyon bunun devlet riskini en aza indirdiğini ve “desteğin elverişli koşullarda hızlı bir şekilde erişilebilir olmasını” sağladığını söyledi.

Kalkınma Bakanı Adonis Georgiadis Cumartesi günü Skai TV'ye yaptığı açıklamada, 2 milyar avroluk destek tedbirinin yerel kredi sisteminin işletmeleri finanse etmek için 7 milyar avroya kadar kaldıraç etkisi yaratacağını söyledi. Firmaların, bu krediler için Nisan ayı sonunda ya da Mayıs ayı başında, yıllık cirosunun yüzde 25'ine kadar işletme sermayesi için bankalara başvurmaya başlayabileceklerini söyledi.

Rekabet politikasından sorumlu Avrupa Komisyonu Genel Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, Cuma günü yaptığı açıklamada; “Yunanistan'ın 2 milyar avroluk bu planı, Yunan işletmelerinin acil işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamasına ve bu zor zamanlarda faaliyetlerini sürdürmelerine yardımcı olmak için işletme sermayesi kredilerine garanti verilmesini sağlıyor. AB destekleri doğrultusunda, ulusal destek önlemlerinin eşgüdümlü ve etkili bir şekilde uygulanabilmesini sağlamak için Üye Devletler ile yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.  ifadelerine yer vermişti.

Bu karar, üye devletlere koronavirüs krizi sırasında ekonomilerini desteklemek için mümkün olan en büyük geçişin sağlanabilmesine yönelik, Avrupa Birliği'nin devlet sübvansiyonları üzerindeki düzenleyici çerçevesinin daha geniş bir şekilde hafifletilmesinin bir parçasını oluşturmaktadır.

Kaynak:http://www.ekathimerini.com/251378/article/ekathimerini/business/european-commission-boosts-greek-market-liquidity
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği