Başbakan: Yunanistan 'görünmez düşman' koronavirüsüyle savaşta

18 Mart 2020

Yunanistan başbakanı Salı günü koronavirüs patlak vermesinin ardından işletmeleri desteklemek için 2 milyar avroya (2,20 milyar $) kadar bir paket açıkladı ve ülke için daha fazla kısıtlama getirildiğini söyledi.
 
Başbakan Kyriakos Mitsotakis, "Savaştayız. Görünmez, ama yenilmez olmayan bir düşmanla" dedi.
 
Yunanistan, açıklama tarihinde beş ölüm de dahil olmak üzere 387 COVID-19 vakası bildirmiştir.
 
 Ülkede; çarşamba gününden geçerli olmak üzere eczaneler, süpermarketler ve benzin istasyonları hariç perakende işletmelerinin tamamının kapatılmasını emredilmiştir.
 
Çarşamba günü 06:00'dan (0400 GMT) itibaren Yunanistan, özel izinleri olmadıkça Yunanlılar ve AB sakinleri dışındaki herhangi bir bireye sınırlarını da kapatacaktır. Karar aynı gün AB tarafından 3. Ülke vatandaşlarına yönelik alınan Shengen uygulamasında geçici olarak 1 aylık bir askıya alma kararı üzerine alınmış bulunmaktadır.
 
Mitsotakis, halkın evde kalmaları gerektiğini yineledi. İşletmeleri desteklemek için umut vaat eden tedbirleri açıklarken, iş çevrelerini işçileri kovmamaya çağırdı.
 
Bankalar Birliği Salı günü yaptığı açıklamada, bankaların borçluların ekonomik krizle başa çıkmalarına yardımcı olma çabalarının bir parçası olarak koronavirüs krizinden etkilenen işletmelere kredi ödemelerinde altı aylık bir dondurma teklif edeceklerini açıkladı.
 
Yunanistan, 2015 yılına kadar iflasın eşiğine gelmişti ve 2010'dan bu yana üç mali kurtarma programına ihtiyaç duyuldu ve 2018'de üçüncü uluslararası kurtarma programından çıktı.
 
Maliye Bakanı Christos Staikouras Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin koronavirüs ile mücadelede daha fazla mali esnekliğe sahip olacağını söyledi.
 
Staikouras, euro bölgesi maliye bakanlarının mali faaliyetlerin daralmasından kaynaklanan darbeyi hafifletmek için azalan gelir ve harcamaların mali hedefler söz konusu olduğunda dikkate alınacağını kabul ettiğini söyledi.
 
Yunanistan ekonomisi, üretiminin yaklaşık beşte birini oluşturan turizme dayanmaktadır ve sektörün performansı ülke için hayati önem taşımaktadır. Salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre, Yunan otelciler Şubat ayından bu yana yapılan iptallerden yaklaşık 500 milyon Euro gelir kaybettiler.

Kaynak: http://www.ekathimerini.com/250753/article/ekathimerini/news/pm-says-greece-at-war-with-invisible-enemy-coronavirus
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği