Cosco Pire'ye yatırım yapıyor

Yunanistan Pire Limanı

04 Mayıs 2020

Pire Limanı Otoritesi (OLP) sahibi olan Cosco, koronavirüs pandemisine rağmen yılın ilk çeyreğinde Yunanistan'ın ana limanındaki ticari faaliyet hacminde olumlu bir sonuç elde etti. Çinli grup, durgunluğun etkilerine direnmek için konteyner elleçlemenin en iyi faaliyet olduğunu gözlemlediğinden, Pire limanına yatırımlarını hızlandırıyor.

Cosco'nun uygulamak için taahhüt ettiği yatırımların bir parçasını oluşturan toplam üç yeni proje ihale aşamasına girecekken, Çinli sahipler yine 200 milyon avro bütçe ile dördüncü bir konteyner terminalinin inşasına yaklaşmaya çalışacaklar.

Bu hafta ayrıca Danıştay'ın, tersane izni talebini reddeden Attika Bölgesel Makamı aleyhindeki davasında OLP lehine karar verdiği açıklandı. Konu sektörde, böyle bir beklentiyi potansiyel bir tehdit olarak gören önemli sayıda işletme için özellikle hassastır.

Yürütülen projeler arasında Konteyner Terminali 1'in onarımı bulunmaktadır: İhale süreci henüz tamamlanmış olup, yüklenici ilan edilecektir. Bunu, araç terminalinin genişletilmesi (20 milyon € 'luk orijinal bütçeyle), konteyner depolama ve elleçleme kapasitesinin 80.000 metrekareye çıkartılması için araç terminalinin yer altı bağlantısı -ki yer daha önce Kamu Mülkiyet Yönetimi Kurumuna aitti (ODDY)-  (5 milyon €) ve limanın derinleştirilmesi (8 milyon €) ihaleleri izleyecektir.

OLP, Attika Bölgesi bütçesi tarafından ortak olarak finanse edilen 100 milyon € 'luk bir kruvaziyer terminalini genişletme projesini de hayata geçiriyor. Böylece Terminal 4 ile birlikte, Cosco pandeminin ortasında toplam 350 milyon avroluk bazıları zorunlu ve bazıları tamamlayıcı yatırımları yapmaya çalışıyor.

Covid-19 nedeniyle uluslararası ticaretteki büyük düşüşe rağmen, Pire üç terminalde, yıllık bazda elleçlenen konteyner sayısını, yılın ilk çeyreğinde geçen yılki 1.334 teu'ya kıyasla 1.369 milyon yirmi feet eşdeğer birime (teu) marjinal olarak artırmayı başardı. Terminal 2 ve 3'te elleçleme azalırken, Terminal 1'de arttı. Şirket kaynakları Kathimerini'ye Nisan ayının Mart ayına göre bazı iyileşme işaretleri gösterdiğini, bu nedenle Ocak-Nisan verilerinin de olumlu olacağını söyledi.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/252256/article/ekathimerini/business/cosco-implements-investments-in-piraeus
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği