Ekonomide V şeklindeki geri dönüş için hesaplar

Yunanistan Covid19 Ekonomik Etkileri

04 Mayıs 2020

“Teşvikler”, hükümetin yatırımları ve istihdamı destekleme amacıyla ekonomiyi canlandırma planlarında anahtar kelimedir.

Bu, büyük ölçüde Maliye Bakanlığı kaynaklarına göre hükümetin başlangıçta planladığı gibi, vergi teminatlarının azaltılması ve yatırım amortismanlarının hızlandırılması gibi vergi teşviklerinin yanı sıra  sigorta prim katkılarını azaltmak gibi sosyal güvenlik teşvikleriyle ilgilidir.

Turizm ve ihracatçı işletmelere yönelik vergi ve sosyal güvenlik teşvikleri, hükümetin bu hafta Avrupa Yarıyılı bağlamında Avrupa Komisyonu'na sunulan Reformlar Programında belirtilmiştir.

Amaç, bakanlığın programdaki temel senaryosunun öngördüğü gibi bu yılki durgunluğu yüzde 4,7 ile sınırlamaktır ki gelecek yıl için de yüzde 5,1'lik bir toparlanma öngörülmektedir. Bakan Christos Staikouras'ın Perşembe günü söylediği gibi, 2020 ekonomik daralmasını kontrol altına almak için toplam 24 milyar avroluk tedbir alınmıştır.

Reformlar Programı, ekonomik canlanmanın arz tarafında olumlu etkileyecek olan talebin güçlendirilmesini gerektireceğini vurgulamaktadır. Programdaki bunun için birkaç örnek şöyledir:

- Bu yıl sadece sınırlı bir süre için faaliyet gösterecek veya hiç açılmayacak olmalarından dolayı, 2021 kış sezonu planlanarak bu yaz yatırım ve onarımları yapan turizm işletmeleri için vergi ve sosyal güvenlik teşvikleri,

- Üretimlerini artıran ihracatçılar ve gelişimlerine yatırım yapmak için bugüne kadar ihracat yapmayan işletmeler için vergi ve sosyal güvenlik teşvikleri.

- Tüm olgun ve gelişmekte olan kamu yatırım projelerinin derhal etkinleştirilmesi veya hızlandırılması; ki turizm destinasyonlarında halihazırda kararlaştırılmış altyapı geliştirmelerinde söz konusudur.

- Elliniko'daki ilerleme gibi olgun özel sektör yatırım planlarının derhal ilerlemesi.

Bakanlık, önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek yüzde 5,1'lik V şeklinde toparlanma için sağlık krizinin “2020'nin ilk yarısında kademeli olarak hafifletilmesi ve yılın 3'üncü çeyreğinde en büyük finansal etkinin görünür olması gerektiğini” söylemiştir.

Kaynak:https://www.ekathimerini.com/252252/article/ekathimerini/business/carrots-for-v-shaped-rebound
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği