Euro bölgesi bakanları Covid-19 sonrasında ekonomiyi desteklemek için hızlı seçeneklere odaklanıyor

06 Nisan 2020

Yetkililer, Euro bölgesi maliye bakanlarının Salı günü koronavirüs salgını sonrasında ekonomiyi desteklemek için üç hızlı seçenek ve iyileşmeye yardım edecek uzun vadeli fikirler için bir araya geleceğini söyledi.

AB liderleri, 26 Mart'ta bakanlardan, ekonomistlerin Avrupa'yı bu yıl derinlemesine bir durgunluğa itmesini beklediği salgının etkilerini hafifletme önerileri getirmelerini istediler, çünkü faaliyetler kapanmalar sonrasında yavaşlamaya başladı.

Bir kıdemli avro bölgesi yetkilisi; “Bakanlar muhtemelen liderlerin tartışıp seçim yapabilecekleri fikirlerin bir listesini hazırlayacaklar. Hepsinin tüm bakanların tam desteğine sahip olması gerekmiyor ”dedi.

Yetkili, "En çok destek alması muhtemel üç fikir muhtemelen ESM-Avrupa İstikrar Mekanizması- kurtarma fonunun, Avrupa Yatırım Bankası'nın ve Komisyonun kısa süreli çalışma programının kullanılmasıdır." dedi.

Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) hazır kredi limiti, talepte bulunan ülkenin GSYİH'sının yüzde 2'sine kadar olabilir, 12 ila 24 ay boyunca kullanılabilir ve eğer çekilirse 5-10 yıl vadeli olabilir.

Kredi hattı, pandemiye odaklanan asgari şartlarla gelecek ve en önemlisi, Avrupa Merkez Bankası'nın getirilerinin artması durumunda sınırsız tahvil satın alma olasılığını ortaya çıkaracaktır.

İkinci fikir, AB'nin devlete ait yatırım kolu olan Avrupa Yatırım Bankası'nın, muhtemelen 25 milyar avroya kadar olan garantileridir. Bu, bankanın küçük ve orta ölçekli şirketlere 200 milyar avro daha fazla kredi sağlamasına izin verecektir.

AYB'nin sermayesini artırma seçeneği de vardır.

Müşterek borçlanma

Üçüncü unsur, işten çıkarmaları önlemek için Alman “Kurzarbeit” planında modellenen kısa süreli bir çalışma programıdır.

Plan, şirketleri işi değil işçi çalışma saatlerini azaltmaya teşvik edecek ve hükümet buradan oluşacak düşük ücret farkını, bu amaçla 3A notu sayesinde piyasadan 100 milyar avroya kadar ödünç alacak Avrupa Komisyonu'ndan alacağı ucuz bir krediden karşılayacak

Ancak bazı euro bölgesi yetkilileri, daha Perşembe günü açıklanan olan kısa süreli çalışma programının karmaşık olduğunu ve hükümetlerin tamamen bunu sindirip desteklemesinin zaman alacağı konusunda uyardılar.

Ancak geçen hafta Fransa, İtalya, İspanya ve diğer altı ülkeden, " bir AB kurumunun çıkardığı ortak bir borç aracının" salgınla mücadele etmesi çağrısına Almanya, Hollanda ve müşterek borç ihraçlarına karşı çıkan diğer ülkelerden çok fazla itiraz gelmeden adil bir cevap gibi geldiğini söylediler.

Bakanlar toplantısı hazırlıklarına katılan üst düzey bir avro bölgesi yetkilisi, "Üç fikir zaten yarım trilyon avrodan fazla ediyor," diyerek, pandemiden sonra ekonomik iyileşmeye yardımcı olması beklenen bir fonun Fransanın önerisi üzerine tartışılmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Fransa bu hafta, yalnızca sağlık krizinden sonra ekonomik kurtarmayı finanse ve koordine etmeyi amaçlayan, açıklanmayan büyüklükte geçici bir ortak fon fikrini dile getirdi. Söz konusu fon sadece 10 yıl için kurulacak ve tüm AB ülkelerinin garantilerine karşı Avrupa Komisyonu tarafından çıkarılan tahvillerle finanse edilecekti.

Önlemlerin tümü; halihazırda euro bölgesi GSYİH'sının yüzde 2,3'ü değerinde ulusal mali tedbirler, GSYİH'nın yüzde 13'ü değerinde şirketler için hükümet garantileri ve AB devlet yardım kuralları ve mali kuralların benzeri görülmemiş bir biçimde gevşetilmesinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası tahvil alımı ve likidite önlemlerinin üstüne gelecek.

Kaynak:http://www.ekathimerini.com/251389/article/ekathimerini/business/euro-zone-ministers-focus-on-quick-options-to-support-economy-in-wake-of-covid-19
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği