Euro Bölgesi Yunan Devlet Tahvillerini Teminat Olarak Kabul Etti

Yunanistan Covid-19 Ekonomik Tedbirleri

08 Nisan 2020

Yunanistan Salı günü Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan hükümet tahvillerini “ekonomideki likiditeyi daha da artıracak” bir hamle olarak teminat olarak kabul etme kararını memnuniyetle karşıladı.

Başbakan Kyriakos Mitsotakis Twitter'da yaptığı açıklamada, "ECB'nin Yunan hükümet tahvillerini Eurosystem'de teminat olarak kabul etmesini memnuniyetle karşılıyoruz, bu da ekonomideki likiditeyi daha da artıracak" dedi.

Başbakan, “Kararlı ve somut bir ekonomik planla Yunanistan bu zorlu zamanlarda daha da güçlenecek” diye ilave etti.

ECB yaptığı açıklamada, devlet garantili kredileri daha düşük kredi kalitesinde bile teminat olarak kabul edeceğini ve bankaların daha fazla oranda teminatsız borçlarını da olarak rehne izin vereceğini söyledi.

Ayrıca, teminat değerlemesi “kesintileri” ni yüzde 20'lik sabit bir oranda azaltacak ve bu tür kağıtlar yatırım derecesinin altında olsa bile, Yunan devlet borcunu teminat olarak kabul etmeye başlayacaktır.

ECB, daha büyük risk alma pahasına olsa bile bankaların teminat gereksinimlerini hafifletirken koronavirüs krizi sırasında en düşük oranlarda nakit borç almasını kolaylaştıracağını, söyledi.

ECB'nin risk toleransını artırma ve düşük dereceli Yunan devlet tahvillerini teminat olarak kabul etme kararı, borç verenin likiditeye erişimini kolaylaştıran geniş kapsamlı önlemlerin bir parçasıdır.

Maliye Bakanı Christos Staikouras, kararı Yunan bankalarının finansman kaynaklarını önemli ölçüde genişletecek ve sonuç olarak reel ekonomiyi, işletmeleri ve hane halklarını destekleme yeteneklerini güçlendirecek bir karar olarak niteledi.

Ayrıca, Yunan tahvillerinin pazarlanabilirliği ve değerlemeleri üzerinde olumlu bir etkisinin olmasını beklendiğini söyledi.
 
Kaynak:https://greece.greekreporter.com/2020/04/08/eurozone-accepts-greek-government-bonds-as-collateral/
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği