Fitch, Yunanistan'ın kredi notu görünümünü durağana düşürdü

Covid19 Ekonomik Etkileri

24 Nisan 2020

Fitch derecelendirme ajansı, coronavirüs önlemlerinin ülke ekonomisi üzerindeki mali etkisiyle Yunanistan'ın kredi notuna bakışını olumludan (pozitive) durağana (stable) indirdi.

Perşembe gecesi geç saatlerde yayınlanan raporunda, derecelendirme kuruluşu Yunanistan'ın kredi notunu düşürmedi ve Ocak ayında yükselttiği BB seviyesinde bıraktı.

Yunanistan, ekonomisinin dörtte birini ortadan kaldıran on yıl süren bir finansal krizden yavaş yavaş çıkıyor ve kredi notu, bazı yükseltmeler görmesine rağmen, büyük derecelendirme kuruluşları için yatırım yapılabilir derecesinin hala iki ila dört basamak altında. Fitch’in bakış açısını düşürmesi, ülkenin kredi notunu yakında tekrar yükseltmenin pek mümkün olmadığını gösteriyor.

Yunanistan, önemli finansal verilerin yanlış raporlandığı ve bütçe açığının ilk tahminin birkaç katı olduğunun açıklandığı 2010 yılında notlarının düştüğünü gördü. Yatırımcılar tahvillerinden kaçarken ülke finansal pazarlara erişimini kaybetti ve ayakta kalmak için bir dizi uluslararası kurtarma anlaşması imzalamak zorunda kaldı.

Fitch, görünümün istikrarlı hale getirilmesinin "COVID-19 krizinin ekonomik faaliyet, kamu maliyesi ve cari açık hesapları üzerindeki önemli etkisini yansıttığını" söyledi.

Derecelendirme kuruluşu, Yunanistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının bu yıl% 8.1 azalmasını bekliyor ki bu pandeminin yayılmasını, küresel durgunluğu ve ülkedeki temel sektör olan turizmdeki keskin düşüşü yavaşlatmak için alınan gerekli kısıtlayıcı önlemlerin etkisini yansıtıyor. Ajans, 2020 yılının ikinci yarısında ve 2021'de “faaliyette bir miktar toparlanma” beklediğini ve GSYİH büyümesinin gelecek yıl yüzde 5,1'e ulaşacağını tahmin etti.

Ajans, “GSYİH'daki düşüş ve bunu takiben toparlanma oldukça belirsiz. Koronavirüs salgınının kapsamı ve süresi hakkındaki tahminlerimiz üzerinde aşağı yönlü riskler var ”dedi ve “Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerinde uzun süreli kilitlenme süreleri veya ikinci bir enfeksiyon dalgası, 2020'de üretimde çok daha büyük düşüşler ve 2021'de daha zayıf bir toparlanma anlamına gelecektir.” şeklinde ilave etti.

Kaynak:https://www.ekathimerini.com/251997/article/ekathimerini/business/fitch-lowers-outlook-of-greeces-credit-rating-to-stable
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği