IMF Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde En Kötü Coronavirüs Durgunluğuyla Karşılaşabileceği Konusunda Uyardı

Yunanistan Covid19 Ekonomik Etkileri

14 Nisan 2020

Uluslararası Para Fonu (IMF) geçtiğimiz günlerde Yunanistan'ın koronavirüs pandemisi nedeniyle dünyanın en kötü durgunluklarından birini yaşayabileceğini öngördüğü Dünya Ekonomik Görünümünü sundu.

IMF, Atina'nın 2020'de GSYİH'sının , AB ortalaması 7,5'ten çok uzak olmayan, ancak diğer tüm Euro Bölgesi üye ülkelerinden daha yüksek bir rakam olarak, yüzde 10'luk bir düşüş göreceğini söyledi.

Fon, Avrupa ekonomisinin yüzde 7,5 oranında küçüleceğini öngörürken, 2020'de Yunanistan'dan daha kötü beklentileri olan tek ülke, GSYİH'sının yüzde 12,2'sini kaybetmesi beklenen San Marino'nun mikro devletidir.

Salgının en kötü etkilediği ülkelerden ikisi olan İtalya ve İspanya'nın, gayri safi yurtiçi hasılalarının sırasıyla yüzde 9,1 ve 8 oranında düşmesi bekleniyor.

2021'e gelince, IMF virüsten beklenen geri tepme sırasında bir büyüme çılgınlığı öngörüyor; ancak bu, 2020 yılında neredeyse tüm Euro bölgesi ülkelerinde yaşanan zararı telafi etmeyecektir.

Yunanistan için IMF, 2021'de yüzde 5,1'lik bir büyüme oranı öngörüyor ki, bu rakam Euro Bölgesi ortalaması olan yüzde 4,7'nin biraz üzerinde.

Bununla birlikte, IMF'nin büyümeyi ve durgunlukları tahmin etmede iyi bir sicile sahip olmadığına dikkat edilmelidir - özellikle Yunanistan söz konusu olduğunda, geçmiş 10 yılda ülkenin mali krizinden toparlanma oranlarını hesaplamakta başarısız olmuştur. 

Kaynak:https://greece.greekreporter.com/2020/04/14/imf-warns-greece-could-face-the-worst-coronavirus-recession-in-eurozone/
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği