KEPE: Covid-19'un Yunan Ekonomisine Etkisi Senaryoları

Yunanistan: Covid 19 Ekonomik Etki Senaryoları

19 Mart 2020
Yunanistan’ın Planlama ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (KEPE), bu yıl koronavirüs (COVID-19) salgını sonrasında büyümede yüzde 0,9'luk bir yavaşlama öngörüyor.
 
Geçen hafta yayınlanan bülteninde düşünce kuruluşu, üç senaryo ve pandeminin Yunan ekonomisini yönlendiren sektörler üzerindeki potansiyel ekonomik etkisini ortaya koyuyor.
 
KEPE'ye göre, koronavirüs yansımaları esas olarak tıbbi hizmetler, sağlık ve tedavi hizmetlerini; turizm ve seyahat hizmetleri, catering ve diğer hizmetleri (konferanslar, sergiler, eğlence ve eğlence); ticaret ve ulaşımı; küresel tedarik zincirlerini; yatırım projelerini; özel tüketimi; hammadde, diğer mal ve hizmet fiyatlarını; işgücü piyasasını; ve para piyasalarını etkileyecek.
 
Üç senaryo: Hafif, ılımlı ve en kötü durum
 
 
KEPE’nin “hafif senaryosu” salgının Mart ayıyla sınırlı ve kontrol altında olduğunu öngörüyor. Bu durumda, 2020 yılı için yıllık reel GSYİH büyüme oranında % 0.1-% 0.3 düşüş olacağını; turizm, ticaret ve ulaştırma üzerinde hafif bir etki; tüketim ve yatırım üzerinde marjinal bir etki olacağını tahmin ediyor.
 
“Ilımlı bir senaryo”, 2020'nin ikinci çeyreğinde salgının kontrol altına alınacağını öngörüyor. Bu durumda, KEPE yıllık reel GSYİH büyüme hızında 2020 için mevcut tahminlere göre % 0,4 -% 0,6 oranında bir azalma; tıbbi hizmetlere artan bir ihtiyaç; tüketim ve yatırım üzerinde ılımlı bir etki öngörüyor.
 
KEPE, ılımlı bir senaryoda Yunanistan’ın turizm trafiğinin Paskalya, Mayıs ve Yazın ilk ayında etkileneceğini tahmin ediyor. KEPE, “İthalat ve ihracat üzerindeki etkisi daha yoğun olacak” demektedir.
 
En kötü durum senaryosu
 
“En kötü senaryoda”, örneğin salgın 2020'nin üçüncü çeyreğine kadar uzanıyor, KEPE yıllık reel GSYİH büyümesinde 2020 için mevcut tahminlere kıyasla % 0,7 -% 0,9 azalma ve sağlık ve tedavi hizmetlerinde önemli harcamalar öngörüyor.
 
En kötü senaryoda turizm, ticaret ve ulaşım üzerinde de önemli etkiler bekleniyor. “Turist trafiği yaz aylarında ve eylül sonuna kadar etkilenecek. İthalat ve ihracat da ciddi şekilde etkilenecek. ” diyen KEPE, yatırımların da etkileneceğini vurguluyor.
 
Endüstrinin de, uluslararası tedarik zincirlerindeki kesintiler nedeniyle sert bir şekilde etkilenmesi bekleniyor.
 
KEPE analistleri sağlık hizmetlerini geliştirmenin, korunmasız grupların korunmasının ve en savunmasız sektörlerin yanı sıra yerel toplulukları önlemlerle desteklemenin öneminin altını çiziyor.

Kaynak: https://news.gtp.gr/2020/03/16/kepe-scenarios-covid-19-impact-greek-economy/
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği