Morgan Stanley, 2021'de Yunanistan için % 5,3 küçülme öngörüyor

24 Mart 2020

ABD Bankası Morgan Stanley, 2020 için % 5'in üzerinde bir küçülme öngördüğü için, bu yıl Yunanistan ve avro bölgesinde büyüme konusunda kesinlikle kötümser görünüyor. Özellikle Yunanistan için, bu yılki küçülme için tahmin % 5,3 civarında ki bu tahmin ülke için şimdiye kadar ki en kötü tahmindir. Enflasyona gelince, bir kez daha % 0'a düşmesi beklenirken, bütçe açığı % -1.3 civarında ölçülüyor.

Aynı zamanda, ABD bankası ekonomiye yönelik bu şokun daha fazla olumsuz bir etkisi olmayacağını ve 2021'de bu yılın düşüşünü aşacak bir performansla büyümenin % 6,3'e çıkacağını tahmin ediyor. Özellikle, 2021 yılında enflasyon% 0.3'e dönecektir. Devlet borcu yine GSYİH'nın% 189.3'ünden 2021'de% 174.3'e düşecektir.

Morgan Stanley, COVID-19'un etkileri ve sosyal izolasyon nedeniyle derin bir durgunluk işareti olarak PMI'lerde keskin bir düşüş beklediğini bildirdi. Genel olarak, Morgan Stanley şu anda bu yıl % 5'lik bir daralma ve ratinglerde gerileme riski beklemektedir ki bu da PMI Mart endekslerinde görülmemiş düşüşler ve Küresel Finansal Krizin (GFC) olası düşük seviyeleri ile sinyal vermiş olabilir.

Avrupa ülkelerine daha yakından bakıldığında, düşüş% 2,3 ila% 5,8 arasında değişmektedir. Koronavirüsten en büyük baskıyı yaşayan İtalya için, bu yıl% 5,8 ile küçülme ve ardından 2021'de% 6,7'lik bir geri dönüş beklenmektedir. Turizm sektörünün ülkenin GSYİH'sına yaklaşık% 20 oranında katkıda bulunduğu Portekiz için, 2021 yılında% 5,2'lik artışla birlikte, bu yıl% 5,3 oranında gerileme öngörülüyor.

OECD: İyileşmenin uzun bir yolu olacak

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri José Alngel Gurría, küresel ekonominin koronavirüs pandemisinden kurtulmak için yıllara ihtiyacı olacağını söyledi.

BBC'ye konuşan Sayın Gurria, koronavirüsten gelen ekonomik şokun 2008 mali krizinden daha büyük olduğunu ve ülkeler için hızlı bir toparlanmanın sadece “arzulanan bir düşünce” olduğunu vurguladı. Söylediği gibi, OECD tarafından (2 Mart'ta) virüsün ciddi bir salgınının küresel ekonomi büyümesini % 1,5 oranına yani yarıya indirebileceğine dair son uyarısı zaten çok iyimser görünüyor.

OECD Genel Sekreteri, kaybedilen iş sayısının ve iflas eden şirketlerin sayısının belirsiz olmasına rağmen, ülkelerin “gelecek yıllar boyunca” ekonomik etkisini hissedeceklerine dikkat çekti. Genel Sekreter, dünyanın önemli ekonomilerinin çoğunun önümüzdeki aylarda durgunluğa gireceğini ve bunun da art arda iki çeyreklik GSYİH'da düşüş olarak tanımlandığını belirtti. “Küresel durgunluk olmasa bile, dünya ekonomilerinin çoğunda en büyük ekonomiler de dahil olmak üzere durgunluk ya da negatif büyüme olacak ve bu nedenle bu yıl sadece düşük büyüme kaydedilmeyecek, aynı zamanda gelecek iyileşme için daha fazla zamana ihtiyaç duyulacak ”dedi.

2008 karşılaştırmaları

OECD Genel Sekreteri, koronavirüs patlamasının neden olduğu ekonomik belirsizliğin, ekonomilerin 9/11 terörist saldırılarını ve 2008 mali krizini izleyenlerden daha büyük bir şok yaşadıkları anlamına geldiğini söyledi. “Ve nedeni şu ki işsizliğin üstesinden gelmenin ne kadar süreceğini bilmiyoruz, çünkü sonunda kaç kişinin işsiz olacağını bilmiyoruz. Ayrıca, halihazırda etkilenen yüz binlerce küçük ve orta ölçekli işletme için durumu normalleştirmenin ne kadar süreceğini bilmiyoruz ”dedi.

Kaynak: https://balkaneu.com/morgan-stanley-projects-a-5-3-recession-for-greece-in-2021/
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği