Ocak-Mart aylarında konut fiyatı rallisi yavaşladı

Yunanistan Gayrimenkul Sektörü

09 Haziran 2020

Yunanistan Merkez Bankası tarafından geçen Perşembe günü açıklanan rakamlara göre, Coronavirus yılın ilk çeyreğinde konut emlak fiyatlarının büyüme oranlarını frenledi.

Emlak piyasası pandeminin ilk etkisini hissetmeye başladığında, konut fiyatları 2019'un son çeyreğinin % 7,6 oranından % 6,9'a doğru yavaşladı. Aynı şekilde Attica'da Ekim-Aralık aylarındaki %11,2'den Ocak-Mart döneminde büyüme % 10,6'ya geriledi.

Gözden geçirilen BoG verilerine göre, Yunanistan genelinde geçen yıl fiyatlar yıllık %7,3 artış kaydetti: Bu, 2006'da fiyatlar 2005'e göre % 13 arttığı için 2000'lerin ortalarından bu yana en iyi performanstır.

Gayrimenkul uzmanları, yurtdışından konut alım talebi yokluğunun yılın en azından son çeyreğine kadar değişme olasılığının düşük olduğunu ileri sürerek, piyasadaki çok çeyrektir süren fiyat artışı kaynaklı yorgunluğun da göz önüne alındığında, pandeminin fiyatlar üzerinde ek baskı oluşturduğunu söylüyor.

2017 sonlarından bu yana konut fiyatlarındaki artış, esas olarak yabancı yatırımcıların kısa vadeli tatil kiralamaları için mülklerin kullanımı veya Altın Vize programı yoluyla oturma izni verilmesi talebine dayanmaktadır.

Kaynak:https://www.ekathimerini.com/253436/article/ekathimerini/business/house-price-rally-slows-in-january-march   
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği