Yunan aileleri OECD'de ikinci en yüksek vergi yüküne sahip

14 Mayıs 2020

Yunanistan’ın vergileri ve sosyal güvenlik katkıları bu ülkeyi, çocuklu işçiler için devlete yükümlülükler açısından Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 36 üye ülkesi arasında ikinci sıraya koydu.

Markos Dragoumis Liberal Araştırmalar Merkezi (KEFiM) tarafından Yunanistan'da sunulan Washington merkezli düşünce kuruluşu Tax Foundation tarafından hazırlanan son rapordaki rakamlar, Yunan hane halkları üzerinde çocuk olsun ya da olmasın, büyük bir baskı olduğunu vurgulamaktadır. Çocuksuz bir işçinin, OECD ortalama % 36 oranıyla karşılaştırıldığında, 2019 yılında brüt vergi ve katkı paylarına gelirinin % 40,8'ini ödediğini tespit etti.

Rapor, brüt gelirlerin aşağıdaki gibi dağıldığını gösterdi:% 8.2 gelir vergisine, işçi maaşlarından devlete sağlanan katkı payı % 12.7'ye ve işverenler tarafından işçiler adına ödenen katkı payı% 19.9'a ulaştı.

İki çocuklu bir aile için devlete yapılan ödemeler maaş gelirlerinin % 37,8'ini oluşturuyor ve Yunanistan'ı İtalya'nın% 39,2'sinden sonra hane halkı gelirleri üzerinde en yüksek ikinci yüke sahip OECD ülkesi yapıyor.

Yunanistan, işgücü üzerindeki vergi yükü açısından 14. sırada yer alırken, çocuklu ailelere herhangi bir vergi indirimi sunulmaması, bekar işçiler üzerindeki yük (% 40.8) ile çocuklu hane halkları (% 37.8) arasındaki farkın çok küçük olduğu anlamına gelmektedir.

“Vergi Vakfı ekonomistleri, emek üzerindeki yüksek vergi yükünün hem daha düşük istihdam oranlarına hem de daha düşük maaşlara yol açtığını kabul ediyor. Bu, Yunanistan'daki politika yapıcılar için ekonomiye yardım etmenin yollarını aramaları açısından büyük önem taşıyor. ” diyen KEFiM, işgücü üzerindeki vergi yükünü azaltan politikaların istihdamı teşvik etmek için harika bir araç olabileceğini açıkladı.

KEFiM başkanı Alexandros Skouras iki önemli soruna odaklandı: “İlk önce iki ülkede düşük doğurganlık durumunu kesinlikle kötüleştiren Yunanistan ve İtalya'daki vergiler yoluyla emek üzerindeki önemli aile yükü; ikincisi, kademeli artan niteliği ile birleşince, yüksek vergi yükü, yüksek gelirler için önemli ölçüde yükselerek bilim insanlarının ve yöneticilerin ülkeden kaçmasına önemli ölçüde katkıda bulunuyor. ”

Kaynak:https://www.ekathimerini.com/252653/article/ekathimerini/business/greek-families-have-the-second-highest-tax-burden-in-the-oecd
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği