Yunan Hellenic Petroleum’un Satışına Teklif Gelmedi.

04 Nisan 2019

Yunanistan’ın imzalamış olduğu uluslararası ekonomik yardım programları çerçevesinde kamu malvarlıklarının özelleştirilmesine ilişkin olarak, ülkenin en büyük rafinerisi Hellenic Petroleum’un çoğunluk hisselerinin satışında herhangi bir bağlayıcı teklif sunulmamıştır.

Glencore-CIEP konsorsiyumu ve Vitol-Sonatrach konsorsiyumu Hellenic Petroleum’un %50,1 hissesinin satışında short list’e kalmışlardı. Yunan Özelleştirme Kurumu tarafından yapılan açıklamada ihaleye talep gelmemesi short list’e kalan taraflara ve son dönemdeki uluslararası gelişmelerin konsorsiyumları etkilemesine bağlanmıştır.

Kurum yetkilisinin Reuters'e yaptığı açıklamaya göre, potansiyel yatırımcılar Yunanistan’ın karşılayabileceğinin ötesinde taleplerde bulunmuştur. Ayrıca, anlaşma sonrası veto hakkı ve azınlık hisselerine daha fazla hak tanınmasının öngörülmesi muhtemel katılımcıları ihaleden vazgeçirmiştir.  

Hellenic Petroleum, Yunanistan’da 3 rafineriye sahip olup, ülkede petrol ve gaz arama çalışmaları yapma yetkisine sahiptir, ayrıca yıllık 16,5 milyon ton üretiminin yaklaşık yarısını ihraç etmektedir.  

Yunan Hükümeti 2010 yılından bu yana kamu malvarlıklarının satışından 5.8 milyar Euro elde etmiştir.  


Kaynak: http://www.ekathimerini.com/239195/article/ekathimerini/business/hellenic-petroleum-sell-off-stalls-as-no-bids-made

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği