Yunanistan acil ekonomik yardım konusunda kapsamlı bir paket sunacak

Yunanistan Covid-19 Tedbirleri

30 Mart 2020

Yunanistan Maliye, Çalışma ve Kalkınma bakanları; hükümetin ekonomiyi destekleme ve koronavirüs pandemisinin iş, istihdam ve ülkenin ekonomik geleceği üzerindeki etkisini yönetme planının ayrıntılarını Pazartesi günü açıklayacak.

Hükümetin temel amaçlarından biri, işletmeleri, çalışanları ve bireyleri etkileyen çeşitli derecelerde kısıtlamalar ve kilit emirleri uyguladığı süre zarfında reel ekonomiye likidite sağlamaktır.

Yunan ekonomisinin neredeyse tüm sektörlerindeki binlerce işletme, yükümlülükler baskıya devam ettiği için şimdiden iki haftayı aşkın bir süredir altüst olan gelirlerle karşı karşıya kaldı. Maliye Bakanlığı, salgının etkisiyle mücadele etmek için 10 milyar avro ayırmak amacıyla 2020 devlet bütçesini gözden geçirme niyetini açıkladı.

Pazartesi günü, COVID-19'dan etkilenenlerin listesine daha fazla işletme eklenecek ve devletten destek almaya uygun olacak. Ayrıca, krediler için devlet garantileri, AB fonlarının tahsisi, vergi ve sosyal güvenlik katkı paylarının askıya alınması ve banka borçlarının ve kredi geri ödemelerinin dondurulmasının (muhtemelen 30 Eylül'e kadar) açıklanması bekleniyor.

Birincil ev mülkiyetinin korunması da, Nisan ayında destek için uygun hale getirilecek olanlar da dahil olmak üzere koronavirüs krizinden etkilenen işletmeler için banka çeklerinin 75 gün askıya alınması ile birlikte olasıdır.

Yakın zamanda 800 avroluk tazminat programına avukatlar, doktorlar, mühendisler, mimarlar, muhasebeciler, eğitimciler ve araştırmacılar gibi bilim adamlarını da dahil etmek için planlar yapılıyor.

Yerel raporlar hafta sonu boyunca Mitsotakis yönetiminin 10 Mayıs itibariyle acil kilitlenmenin kademeli olarak kaldırılmasını planladığını ileri sürdü.

Sağlık uzmanları ve hükümet yetkililerine atıfta bulunulursa, Yunanistan'daki koronavirüsün yayılımıyla ilgili mevcut acil durum önlemlerinin başarılı olduğu ve önümüzdeki dönemde kamuoyuna tamamen uyulduğu takdirde bu senaryonun mümkün olabileceği öne sürülmüştür.

En iyi senaryo, ilk olarak hareket kısıtlamalarının kaldırılmasını, ardından okulların açılmasını ve yerel ve uluslararası uçuşların duyurulmasının tavsiye edilmesini içerir.

Pazar günü, Sağlık Bakanlığı Yunanistan'da yeni teyit edilen 95 koronavirüs vakasını duyurdu ve virüsü kapan toplam insan sayısını 1156'ya getirdi. Ülkede, koronavirüsten toplam ölüm sayısı 38'dir.

Kaynak:https://balkaneu.com/greece-to-present-comprehensive-package-of-emergency-economic-aid/
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği