Yunanistan Merkez Bankası bu yıl GSYİH düşüşünü % 4 olarak tahmin ediyor

Yunanistan Covid19 Ekonomik Etkileri

22 Nisan 2020

Yunanistan Merkez Bankası (BoG), ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) bu yıl, koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkisi nedeniyle yüzde 4 oranında küçüleceğini tahmin ediyor.

Başkan Yannis Stournaras Salı günü, bunun merkez bankasının ana senaryosu olduğunu belirterek, en kötü durumda üretimin yüzde 8 kadar düşeceğini de sözlerine ekledi. Uluslararası Para Fonu'nun 2020'deki tahmini yüzde 10'luk GSYİH düşüşünün, mevcut verilere dayanarak aşırı kötümser olduğunu ve kasvetli tahminlerin yanlış olacağını ümit ettiğini belirtti.

BoG, birincil varsayımını, Yunanistan'daki bir kilitlenmenin 1.5 ay süreceği tahminine dayandırırken, ülkedeki yetkililerin COVID-19'un yayılmasını önlemedeki başarılarını da hesaba katmaktadır.

Bununla birlikte, çeşitli ekonomik sektörlerin zarar görmesi beklenmektedir. Turizm ve çevresindeki sektörler ve hizmetler pandeminin etkisinden etkilenecektir; bu sektörler yıllık bazda Yunanistan'ın GSYİH'sinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturmaktadır.

Bankacılık sisteminin ekonomiyi kötü etkileyen sağlık kriziyle başa çıkma kabiliyeti hakkında yorum yapan Stournaras, daha fazla ayrıntıya girmeden takipteki kredilerin (NPL)  artmasının beklendiğini ifade etmiştir.

Kriz sona erdiğinde bankaların, koronavirüsün bilançoları üzerindeki etkisi konusunda şeffaf olması gerektiğini, bunun, riskleri daha net bir şekilde değerlendirebilecek olan yatırımcılar için bankaları daha cazip hale getireceğini de sözlerine ekledi.

Borç verenlerden, koronavirüsün serpilmesinin uzun vadeli bir soruna dönüştürülmesini önlemek için müşteri profillerini titizlikle değerlendirmeleri istenmiştir. Bununla birlikte Başkan, eğer piyasa yılın ikinci yarısında işlevsiz kalmaya devam ederse - ulusal veya AB düzeyinde - kötü krediler bankası kurulmasının masada olması gerektiğine işaret ederek, Avrupa düzeyinde dikkatli olunması çağrısı yaptı.

Son olarak, Başkan Avrupa Merkez Bankası'nın pandeminin Euro Bölgesi üzerindeki ekonomik etkisiyle mücadele çabalarını övdü ve bir likidite krizine yönelik bir dizi araç sağlamak için derhal müdahale ettiğini belirtti.

Kaynak:https://balkaneu.com/bank-of-greece-puts-gdp-drop-at-4-pct-this-year/
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği