Yunanistan'da Attiki Bölgesi İçin Yeni COVID19 Tedbirleri

COVID19

21 Eylül 2020

Yunanistan’da başkent Atina’nın bulunduğu Attiki bölgesinde 21 Eylül-4 Ekim 2020 tarihleri arasında uygulanmak üzere koronavirüs salgınına karşı alınan yeni tedbirler Yunan resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Alınan Ortak Bakanlar Kararı uyarınca, kamu ve özel her türlü işyerinde maske kullanımı zorunlu hale getirilmiş olup, ister özel ister halka açık, kapalı veya açık alanda herhangi bir sosyal etkinlik veya toplantıda maksimum 9 katılımcıya izin verilecektir. 

Ayrıca, Attiki Bölgesinde semptom göstermeyen korunmasız pozitif COVID19 vakalarının (örneğin göçmenler) karantina otellerinde konaklamasına karar verilmiştir.

Restoranlar, cafeler, catering yapan gıda işletmeleri, yazlık sinema ve tiyatrolar için özel düzenlemeler getirilmiş olup, düğün, vaftiz ve cenaze törenlerinde en fazla 20 katılımcıya izin verilmektedir.

Özellikle:

a. Gıda sektörü
Gıda ile ilgili işyerlerinin(restoran, cafe, catering, alkollü mekanlar ve diğer eğlence mekanları) gece 12.00’den sabah 07.00’ye kadar faaliyet göstermesi yasaklanmıştır. Ayrıca her işletmede bir masada en fazla 6 kişiye izin verilmektedir. Sözkonusu saatlerde delivery ve drive-in hizmetlerine izin verilmekle birlikte, alkol satışına izin verilmemektedir. Bahse konu yasaklar turistik bölgelerde de geçerlidir.
Bu yasakların ihlali halinde bireylere 150 Euro, işletmelere 1.500 Euro’dan 10.000 Euro’ya kadar idari para cezası ile 3 ila 20 gün arasında iş durdurma cezası verilir
 
b. Açık ve kapalı alan konserleri ile kışlık sinemalar ve tiyatroların faaliyetleri geçici olarak durdurulmuştur. 
Bu yasağa uymayanlara her ihlal için 5.000-Euro idari para cezası verilir.
 
c. Yazlık Sinemalar, tiyatrolar ve diğer açık hava sanatsal performansları için; çalışanlar ve seyircilerin, gerek varışta gerek seyir sırasında maske takma ve her iki koltukta bir boşluk olacak şekilde en fazla %60 kapasite ile faaliyet gösterme zorunluluğu getirilmiştir. 
Kuralın ihlali halinde 3.000-5.000 Euro arasında idari para cezası ile 15 gün iş durdurma cezası getirilmiştir. Çalışanlar ya da seyirciler tarafından kurala uyulmaması halind eise 150 Euro para cezası sözkonusudur.
 
d. Pazar yerleri
Pazar yerlerinde hem pazarcılar hem de tüketiciler maske takmak zorundadır. Pazarcılar (üretici-pazarcı ve satıcılardan) %50 oranında pazara iştirak edeceklerdir. Ayrıca her pazar tezgahı arasında 3 metre mesafe olacaktır.
Kuralların ihlali halinde idari para cezası ile pazarın durdurulması yaptırımları uygulanır.
 
e. İşyeri Koruma tedbirleri
Her türlü işyerinde (kamu ve özel), maske kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Bireysel alanlar ya da başka çalışanların olmadığı işyerleri istisnadır.  Tıbbi nedenlerle maske takamayacak durumda olanlar ve 3 yaş altı çocuklar müstesnadır.
Bu kuralın ihlali halinde 150 Euro idari para cezası uygulanır.
Kamu hizmetleri sadece acil durumlarda, önceden randevu ile saat 16.00’ya kadar (ya da saat 15.00’te çalışma saati bitenler için bu saatte) gerçekleştirilebilir.
 
f. Özel işletmelerde işin durdurulması
Aşağıdaki faaliyetlerde bulunan işletmeler ve her halükarda canlı müzük yapan işletmelerin faaliyetleri durdurulmuştur:
  • Dans alanı da olan Barlar,
  • Gece klubü ya da kabareler,
  • Müzikli kafeler
  • Discolar
  • Kapalı konser alanları

Bu maddedeki yasakların her ihlalinde işletmeye 5.000-Euro idari para cezası uygulanır.   
 
Ayrıca Yunan İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan sirküler uyarınca, Attiki bölgesindeki kamu sektörü ve yerel idarelerde %40 uzaktan çalışma sistemine geçilmesine karar verilmiştir. İlaveten, 21.09.2020 tarihinden itibaren kamu hizmetlerinin aksamasını önlemek, aynı zamanda da toplu taşımada tıkanıklığın önüne geçmek üzere üç vardiya (07.00-15.00, 08.00-16.00, 09.17.00 mesai saatleri) sistemi getirilmiştir.
 
Sözkonusu yasaklar son günlerde özellikle Attiki bölgesinde COVID19 vaka sayısında görülen büyük artış nedeniyle getirilmiştir.
 
 
Kaynak: https://www.kathimerini.gr/society/561086038/koronoios-ta-metra-poy-ischyoyn-apo-simera-stin-attiki/
 
Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği