Yunanistan'da COVID-19 Tedbirleri Kapsamında Yeni Seyahat Yasakları

14 Ekim 2020
Yunanistan'da 12 Ekim 2020 tarih ve 4491 s. R.G.’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ortak Bakanlar Kararı'na göre, COVID-19 tedbileri çerçevesinde Yunanistan’ın Türkiye ile kara, hava ve deniz yolu ulaşımının kısıtlanmasına ve Türkiye’den Yunanistan’a girişlerin sınırlandırılmasına ilişkin tedbirler 25 Ekim 2020 tarihine kadar(bu tarih dahil) uzatılmıştır. 
Bu kapsamda:

-Ege adalarından Türkiye’ye deniz yoluyla ulaşım imkanı bulunmamaktadır.
-Kara hudut kapılarından Kastanies (Çörekköy-Edirne) geçişlere tamamen kapalı durumdadır.
-Kipi(İpsala) sınır kapısından ise; her gün 07.00-23.00 saatleri arasında giriş-çıkış yapılabilmektedir.
Türkiye’den Yunanistan’a giriş yapılabilecek istisnai durumlar ise şu şekildedir:
a.  Yunan vatandaşları, Yunanistan’da ikamet izni bulunan veya ana/mutat ikametleri Yunanistan’da olan kişiler,
b.  Ticari mal taşımacılığı yapan kamyon şoförleri,
c.  Gemi ile mal taşınması
d.  Zorunlu iş gerekçesiyle seyahat edeceğini ilgili Yunan konsolosluklarından alacakları belgeler ile kanıtlayan iş insanları.
 

Kipi sınır kapısından 12-25 Ekim 2020 tarihleri arasında Yunanistan’a giriş yapacak şahısların yapmaları gereken işlemler şu şekildedir:

-Yolculuktan en az 24 saat önce https://travel.gov.gr adresi üzerinden dolduracakları Yolcu Tespit Formu (PLF) ve bu forma cevaben alınan teyit kodunu,
- Yunanistan’a girmeden önceki 72 saat içinde yaptırılan PCR testi sonucunu (isim, pasaport veya kimlik numaralarının açıkça yazılı olduğu- İngilizce dilinde) (Kamyon şoförleri ve 10 yaş altı çocuklardan test talep edilmemektedir) yanlarında bulundurarak kapıda ibraz etmeleri gerekmektedir.
Keza zorunlu iş seyahati kapsamında Yunanistan’a giriş yapmış olan kişilerin Yunanistan’dan çıkması halinde, kısıtlamalar devam ettiği sürece yeniden girişine de izin verilmemektedir.
Ayrıca, halihazırda Yunanistan’da bulunan, yeniden Yunanistan’a dönmek üzere kara sınırlarından ülkeden çıkış yapacak Yunan vatandaşları, ikamet izni bulunan ya da daimi ikametleri Yunanistan olan kişilere de ülkeden çıkış yapmadan önce https://gov.gr adresi aracılığıyla elektronik form doldurmak suretiyle bildirimde bulunma zorunluluğu getirilmiştir.
 

Yunanistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile kara sınırlarını kapalı tutmaya devam etmekte olup, istisnai hallerde geçiş izni verilmektedir. Bu iki ülkeden sadece Atina El. Venizelos Havalimanı’na uçuşlara izin verilmektedir.

Bulgaristan’la sadece Promachonas kara sınır kapısından yolcu geçişine izin verilmektedir. (Son 72 saat içinde yapılmış negatif COVID-19 test sonucu istenmektedir).
Yunanistan-İtalya arasında deniz yolcu ve yük taşımacılığı Patra, Igoumenitsa, Korfu limanları üzerinden trafiğe açıktır.
İspanya’nın Katalonya coğrafi bölgesi ile tüm hava bağlantılarının geçici olarak durdurulması kararlaştırılmıştır.
 

Yunanistan’ın Türkiye ile ilgili olarak aldığı kararda, Türkiye’den Yunanistan’a giriş yapabilecek istisnai kişiler kapsamında Avrupa ya da Schengen ülkelerinde oturum iznine sahip olan kişilere yer verilmemektedir. Bu durum ışığında, Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşların Türkiye’den yola çıkarak Yunanistan üzerinden transit geçiş yapmalarına izin verilmemektedir.


Kaynak:http://www.et.gr/index.php/anazitisi-fek

Yayımlayam: Atina Ticaret Müşavirliği