Yunanistan'da Covid-19 Virüsü ile Mücadele Kapsamında Alınan Ekonomik Tedbirler

18 Mart 2020

 

 

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, dün Koronavirüs önlemler paketi kapsamında yaptığı açıklamada ekonomiye 2 milyar euro aktarılacağını dile getirmişti. Bugün de Maliye, Çalışma ve Kalkınma Bakanları tarafından yapılan basın toplantısında ek olarak 1.8 milyar daha aktarılacağını açıklandı.

Staikuras tarafından yapılan açıklamada, Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla ve yayılmasından etkilenen sektörlere ait işletmelerdeki vergi ve harçların ödenmesinin askıya alındığını dile getirdi. Bu uygulamaya devlet emriyle veya kendi inisiyatifiyle işyerlerini kapatanları da kapsamaktadır.

4 ay askıya alınan ödemeler:

KDV iadeleriyle borçların ödenmesi

Her türlü onaylı borcun ödenmesi

Taksit ve borç düzenlemelerin ödenmesi

İşyerlerinde mevcut işçilerin işlerine son verilmemesi bir önkoşuldur

Çalışmayı bırakanlar için 800 euro tazminat

İşsizler için 31 Mart’ta sona eren işsizlik ödeneğinin iki ay uzatılması

Serbest meslek sahipleri için Şubat ayındaki sigorta priminin askıya alındığı ve üç ay boyunca faizsiz olduğu ve artış olmayacağı

Maske, eldiven, antiseptiklerde KDV’nin% 24’ten% 6’ya düşürülmesi

İşyerinin zorunlu kapatma nedeniyle askıya alınan tüm işçilere Nisan ayında 800 euro tazminat ödenecek. Bu alınan tedbir yaklaşık 500.000 işçiyi ilgilendiriyor.

Şu anda 1 milyar euronun işyerlerinin likiditesinin artırılmasına ve diğer 1 milyar euronun ise işyerlerinin kapatılmasından etkilenen işçilere yönelik kullanılacağı belirtiliyor.

Kaynak: http://birlikgazetesi.org/borclar-askiya-alindi-nisanda-500-000-isciye-800-euro-odenecek/
Yayımlayan: Selanik Ticaret Ataşeliği