Yunanistan'da Covid-19'un Turizme Etkisi

13 Nisan 2020

INSETE tarafından yapılan bir çalışmaya göre; en önemli turizm pazarlarındaki talep düşüşü Yunanistan’ın turizm sektörünü olumsuz etkileyecektir. Özellikle Alman, Fransız, İtalyan, İngiliz ve Amerikan ziyaretçilerin konaklama ve uçuş harcamalarında %60-70 arasında düşüş beklenmektedir. Koronavirüsü salgını nedeniyle hâlihazırda yılın ikinci yarısı kayıp sezon olarak nitelendirilirken acil durum önlemlerinin ne zaman kalkacağı ve ülke ekonomilerinin salgın öncesi duruma geleceği belirsizliğini korumaktadır.

Geçtiğimiz yıl toplamda 18,2 milyar euroluk turizm kazancı elde eden Yunanistan’da, normal şartlar altında bu yıl ikinci çeyrekte elde edilecek tahmini 4,7 milyar euroluk kazanç salgın nedeniyle elde edilememiştir. Söz konusu şartlarda, turizm harcamalarında yaşanacak %60’lık düşüş ile yılın gerikalanı için yapılan en makul tahminler, turizm kazancının yaklaşık 5,1 milyar Euro daha artabileceğini ve bu durumda 2020 genelinde turizm kazancının toplamda yalnızca 5,65 milyar Euro olabileceğini göstermektedir. Söz konusu kazanç 2019 yılının üçte birinden az bir gelire tekabül etmektedir.

INSETE tarafından yapılan tahminlere göre turizmdeki iyileşmenin etkileri ülkeye gelen turist sayısından daha gecikmeli görülebilecek ve sektör ancak salgından sonraki yıl toparlanabilecektir.

INSETE genel direktörü tarafından yapılan açıklamaya göre, 10 yıllık finansal kriz süresince turizm sektörü elde ettiği toplam 143 milyar euroluk gelir ile ekonominin ve istihdamın en önemli ayağını oluşturmuştur. Mevcut salgın nedeniyle bu süreçte de ilk etkilenen sektörlerin başında turizm gelmektedir. Genel Direktör Kikilias turizmde düzelmenin zaman alacağını belirtmiştir.



Kaynak: https://www.ekathimerini.com/251634/article/ekathimerini/business/tourism-to-fetch-just-30-pct-of-2019-takings
Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği