Yunanistan'da Koronavirüs Salgınına Karşı 4. Mali Tedbirler Paketi

02 Nisan 2020
Maliye Bakanı Hristos Staikouros tarafından 30/3/2020 tarihinde koronavirüs salgınına karşı 4. mali tedbirler paketi açıklanmıştır.

Maliye Bakanı Staikouras tarafından yapılan açıklamada, hükümetin işçileri ve işverenleri mali yükümlülüklerinden kurtardığı, mali tedbirleri hane halklarını ve işletmeleri kapsayacak şekilde genişlettiği ifade edilmiştir.

Maliye Bakanı tarafından açıklanan tedbirler şöyledir:
  1. 800 Euro’luk olağanüstü mali destek, işyeri kapatılan işçilerin de ötesinde genişletilmektedir. Yeni durumda, özel sektörün %81’ine tekabül etmek üzere 1,7 milyon işçi mali destekten faydalanacaktır. Sözkonusu yardım vergiden muaf olacaktır. Aynı zamanda bu işçilerin 45 günlük sigorta primleri de karşılanacaktır. Bu işçilerin vergi dairesine olan taksitlendirilmiş borçları ilave 4 ay daha ertelenecek, zamanında ödemeleri halinde ise %25 indirim uygulanacaktır.  Tam ya da yarı zamanlı tüm çalışanlar sözkonusu mali yardımın kapsamında olacaktır.
  2. Toplamda, ülkedeki tüzel kişilerin % 76'sını temsil eden yaklaşık 800.000 şirket farklı şekillerde mali yardımın kapsamına girmektedir. Bu şirketlerin yaklaşık %99’u KDV ve vergi borcu ödeme taksitlerinin askıya alınması desteklerinden faydalanacaktır. Nisan ayı vergi borçlarının ödenmesi halinde ise %25 indirim uygulanacaktır. Ayrıca, Nisan ayında ödenecek KDV yükümlülükleri zamanında ödenirse, tutarlarının% 25'i gelecekteki vergi yükümlülükleri ile mahsup edilecektir.
  3. İlave olarak, toplam sayının %75’ine tekabül eden  700.000 serbest meslek sahibi ve küçük işletme sahibi de kapsama alınmaktadır.
  4. Koronavirüs salgını krizinden etkilenmekle birlikte halen faaliyeti devam eden küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha çok desteklenebilmesi için 1 milyar Euro’luk  geri ödenebilir avans mali planı uygulamaya geçirilecektir. Sözkonusu yardım, vergi idareleri elektronik sistemi TAXISNET üzerinden işletmelere sağlanacaktır. Yardımdan faydalanmak isteyen işletmeler 2-10 Nisan 2020 tarihleri arasında AADE (Kamu Gelirleri Bağımsız Kurumu) üzerinden kaydolacaktır.
  5. Paskalya primi tüm işletmeler tarafından tüm çalışanlara ve tam olarak 30 Haziran tarihine kadar ödenecektir.  Ek olarak, hastanelerde ve sağlık merkezlerinde çalışan 108.000 doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli ile Sivil Savunma Genel Sekreterliği'nde görev yapanlara 10 Nisan’a kadar acil durum desteği verilecektir.
  6. Bankalar ve diğer kredi kurumları, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma ve Yatırımlar Bakanlığı ile işbirliği halinde, krizden etkilenen hane halklarına ve işletmelere vadesi gelmiş borçların ödenmesine kolaylık sağlayacaklardır.
  7. Koronavirüs salgını krizinden etkilenen birincil sektörlere destek tedbirleri geliştirilecektir. Bu tedbirleri finanse etmek ve uygulamak için doğrudan Maliye Bakanlığı'ndan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı'na 150 milyon EUR tutarında teminat verilmiştir. 
  8. Koronavirüse karşı halk sağlığını koruma önlemlerini uygulamak için oluşturulan Maliye Bakanlığı'nın özel hesabına yönelik artan ödeneklerle ilave bir Devlet Bütçesi öngörülmektedir. 
Bu kapsamda başlangıç olarak 4 milyar Euro olarak öngörülen bütçe 5 milyar Euro’ya çıkartılmıştır.
 
  • Ertelenen vergi borçları 2,1 milyar Euro’yu aşmakta,
  • Ücretlilerin ve serbest çalışanların sosyal sigorta prim ödemeleri ve prim borçlarının ertelenmesi 1,6 milyar Euro’ya,
  •  Olağanüstü finansal yardımların toplamı  1,4 milyar Euro’ya varmaktadır.
Böylece alınan mali tedbirlerin toplamı sadece Mart ve Nisan ayları için 5,1 Milyar Euro’dur.

Sözkonusu tedbirler, yukarıda yer verilen işletmelere geri dönüşümlü likidite temini, birincil sektörlerin güçlendirilmesi, geçici olarak işten çıkarılan işçilerin paskalya primi ve sağlık çalışanlarına sağlanacak olağanüstü prim ile birlikte 6,8 milyar Euro’yu bulmaktadır ki bu rakam GSYİH’nın %3,5’una tekabül etmektedir.  Sözkonusu oran, AB ortalaması olan GSYİH’nın %2’sinin çok üzerindedir.
 
Kalkınma ve Yatırımlar Bakanı Adonis Georgiadis tarafından mali tedbirlere ilişkin yapılan açıklamalar ise şu şekildedir:
  1. Nisan-Haziran dönemi için işletmelerin kredi faizlerinin ödenmesi devlet bütçesinden karşılanacaktır.  koronavirüsü salgınına bağlı sağlık krizinin sürmesi halinde sözkonusu tedbir uzatılacaktır.
  2. Kalkınma ve Yatırım Bakanlığı, koruma kapsamındaki işletmeler için üç aylık işletme kredilerini askıya alma sözü veren bankalar ve kredi yöneticileri ile işbirliği içindedir.
  3. Kalkınma ve Yatırımlar Bakanlığı çek sorununa ilişkin bankalar ile temas halinde olup, çekin vadesinden itibaren 75 günlük ödeme süresi  getirilmiştir. Bu özellikle yurtdışından hammadde ithal eden ve tedarikçilerine ödeme yapabilmek için nakit ihtiyacı olan şirketler için getirilmiş bir düzenlemedir.  Ancak koronavirüs salgını krizi öncesinde vadesi dolan çekler için getirilen bir düzenleme olmadığı Bakan tarafından özellikle belirtilmiştir.
  4. Devlet, şirketlere Mayıs ayından itibaren işletme kredisi sağlayacak olan Teminat Fonu’nun faaliyete geçmesi için Nisan ayı başında 1 milyar Euro tahsis edecektir.
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı tarafından yapılan açıklamada da, öğretmenlere ve milli eğitim çalışanlarına cari dönemde 600 Euro eğitim ödeneği, Mayıs ayından itibaren de 800 Euro tazminat ödeneceğini açıklamıştır.

İlaveten 31/3/2020 tarihinde Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias tarafından yapılan açıklama ile Kastoria (Kesriye), Orestidos, Nestoriou (Nestram), İskeçe ve Mikis(Mustafçova) belediyelerinde akşam saat 20.00’de başlamak üzere 14 gün süreyle ilave kısıtlamalar ilan edilmiştir. Ayrıca Kastoria belediyesine bağlı Mesopotamia’da 14 gün boyunca karantinaya alınmıştır.

Bakan Yardımcısı Hardalias, Paskalya’nın yaşanacağı Nisan ayının çok kritik olduğunu ve bu yıl Paskalya’nın kiliselere gidilmeden evlerde geçirileceğini de özellikle belirtmiştir. 

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/1071399/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/to-tetarto-paketo-metrwn-gia-thn-tonwsh-ths-oikonomias
Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği