Yunanistan'da Koronavirüsü Kısıtlamalarının Kaldırılması İçin Üç Aşamalı Plan

27 Nisan 2020
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in ülkede uygulanan koronavirüs salgını kısıtlamalarını kademeli olarak hafifletmek üzere üç aşamalı bir planı açıklaması beklenmektedir. Üç aşamalı plan, salgının artan sıcaklarla birlikte yaz döneminde yavaşlayacağı beklentisi ile Mayıs başı, Mayıs sonu ve Haziran ortası şeklinde uygulanacaktır.

İlk aşamada, küçük ölçekli mağazaların ve kuaför salonlarının açılması planlanmaktadır. Mayıs ayı başında, vatandaşların evden ayrılma nedenlerini SMS göndermek ya da form doldurmak suretiyle devlete bildirmek zorunda oldukları sistem de tamamen ya da kısmen kaldırılacaktır. Bununla birlikte, kafe ve restoranların açılışı daha sonraki aşamada gerçekleşecek olup, ancak işyeri önlerindeki açık alanda belirli mesafelerde yerleştirilecek masa düzeni ile faaliyetlerine izin verilecektir.

Okullar da aşamalı olarak Mayıs’ın ikinci haftasından itibaren, Haziran ayında üniversite sınavına girecek lise son sınıf öğrencileri öncelikli olmak üzere, açılacaktır. 

Toplu taşıma araçlarında da yolcu sayısı kısıtlaması ve maske zorunluluğu getirilecek, yoğun saatlerde toplu taşıt sayısı artırılacaktır.

Turizm sektöründe ise, oteller iki aşamalı olarak yeniden faaliyete geçecektir. Tüm yıl açık oteller Haziran ayı başında, mevsimlik oteller ise Haziran ayı sonunda açılacaktır.

Yunanistan, koronavirüs salgınının ekonomiye etkilerini bertaraf etmek üzere Avrupa Birliği fonlarından 20 milyar Euro garantilemeyi beklemektedir. Bu kapsamda Başbakan Miçotakis geçtiğimiz Perşembe günü AB Liderleri ile yaptığı görüşmede acil olarak devasa bir kurtarma fonunun oluşturulması gerektiğini belirtmiş ve krediden ziyade hibe ilkesine refere yapmıştır.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/252056/article/ekathimerini/news/three-stage-plan-in-the-cards-for-easing-restrictions

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği