Yunanistan’da Seçimler Öncesi KDV Oranlarında İndirim Yapılmıştır.

08 Mayıs 2019

Başbakan Aleksis Çipras, dün (7 Mayıs) yaptığı açıklama ile 26 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu ve yerel seçimler öncesinde emekli aylıkları ve vergi kesintilerine ilişkin yeni düzenlemeler getirileceğini duyurmuştur.   
Başbakan tarafından açıklanan yeni düzenlemeler, kriz döneminde aylıklarından büyük kayba uğrayan emeklilerin durumunda sürekli iyileştirmenin yanısıra, KDV indirimini içermektedir.

Buna göre, 1 Haziran’dan itibaren gıda ürünlerinde ve hizmetlerde KDV %24’ten %13’e, elektrik ve doğal gazda ise %13’ten %6’ya düşürülecektir. Getirilen KDV indirimi ile perakende gıda fiyatlarında %8-9 oranında düşüş beklenmektedir.

Başbakan ayrıca, 2020 yılı için 20bin Euro’nun altında geliri olanlardan dayanışma vergisinin kaldırılması, yatırımları çekme ve gençlerin istihdamı için işadamlarına desteği içeren büyüme odaklı bir ekonomi paketinin de güvencesini vermiştir.   

Bu yıl için alınacak mali tedbirlerin 1,1 milyar Euro'yu, 2020 yılında ise 3,2 milyar Euro’yu bulması beklenmektedir. Bununla birlikte, Yunan makamları kreditörleri ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde, 2022 yılına kadar ki mali hedeflerini gerçekleştirebilmek üzere bir ihtiyat hesabına 5.5 milyar Euro ayıracağının garantisini vermiştir.

Kaynak: http://www.ekathimerini.com/240225/article/ekathimerini/news/in-bid-to-boost-popularity-greek-pm-outlines-pension-relief-tax-cuts

Yayımlayan: Atina Ticaret Müşavirliği